November 12. – A felfedező: Robert Scott utolsó expedíciója


kidsnews (127éves) - 3 éve

1912. november 12-én alig egy napi járóföldre a biztonságot jelentő Terra Novától megtalálták az emberi helytállás egyik örök példájává emelt, Robert Scott földi maradványait az Antarktiszon. A Brit Királyi Flotta tisztje és maroknyi csapata egy elkésett Déli-sark expedícióról tartott visszafelé, amikor hóviharba keveredtek és mindannyian életüket vesztették még 1912. március 29-én.

Scottnak nem ez volt az első ilyen jellegű megbízása. Korábban az RRS Discovery kapitányaként vágott neki a négy évig tartó útnak, amely célja a Ross-tenger, valamint a VII. Edward-föld feltérképezése volt. A hosszú, embert próbáló, de sikeres küldetés felvillanyozta a nyughatatlan katonát, így hazaérkezése után már a Déli-sark elérésének lehetőségein gondolkodott.

A küldetéshez azonban minden igyekezete ellenére igen nehezen akart összejönni az anyagi fedezet, így majdnem hat év kellett ahhoz, hogy 1910. június 1-jén vitorlát tudjanak bontani. Itt a kikötőből kifutó Terra Nován tudta meg a Scott, hogy vállalkozásában egy igen komoly versenytársa akadt az Északnyugati-átjárót először áthajózó norvég  Roald Amundsen személyében.

A kép 1911. április 13-án készült a felfedezőről. / Wikimedia Commons

A két rivális különböző útvonalon közelítette meg az expedíció célját, így mire Scott és csapata 1912. január 16-án kínkeservesen odaért a Déli-sarkra már ott találták a norvég zászlót és Amundsenék elhagyott táborát.

Mivel a csalódás miatt lelkileg összeomlott britek már az odafelé vezető út végén kénytelenek voltak levágni lovaikat és kutyáikat, gyalog indultak vissza a hajóhoz a -33 fokos hidegben. Scott utolsó bejegyzése, amelyben már feleségére, mint özvegyre hivatkozik március 29-én született. Leírta, hogy élelmiszerük gyakorlatilag elfogyott, a felszerelésük használhatatlan és igen rossz egészségi állapotban vannak. Csonttá fagyott holttestükre csak novemberben bukkant rá a mentőcsapat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved