November 18. – Ezen a napon lőtte ki nyilát Tell Vilmos, vagy mégsem?


kidsnews (127éves) - 3 éve

A legenda szerint Svájcban, 1307-ben ezen a napon nyilazza le gyermeke fejéről az almát Tell Vilmos svájci szabadságharcos. Tettére állítólag a Habsburg-ház helytartójaként uralkodó zsarnok, Hermann Gessler kényszerítette, mivel a derék íjász nem tisztelgett a póznára tűzött kalapja előtt.

Tell Vilmos nem tudott mit tenni, ezért egy nyilat az íjra helyezett, egy másikat pedig készenlétben tartott. A gondos előkészületeket követően, mintegy 100 lépés távolságról kilőtt nyílvessző pedig kettéhasította az almát.

A helytartó gratulált a fiút elkerülő páratlan lövéshez, majd megkérdezte, hogy miért volt szükség a második nyílvesszőre. Az íjász erre azt válaszolta, hogy az magának Gessler-nek volt előkészítve, ha esetleg az első a fiút találta volna el. A zsarnok nem volt elragadtatva a választól, ezért börtönbe vettette Tell Vilmost, aki később megszökött, majd egy völgyszorosban lelőtte őt. Ez volt az a lövés állítólag, amely kirobbantotta az ország függetlenné válásához vezető svájci szabadságharcot.

A svájciaknak, mint minden népnek, szüksége volt hősökre, ezért jó ideig vakon hittek történet hitelességében, annak ellenére, hogy már a XVI. században többen kétségbe vonták azt. A végső csapást a Joseph Eutych Kopp történész által az 1800-as évek végén publikált tudományos értekezések mérték a mondára.

A tudós a svájci kantonok levéltárainak alapos tanulmányozása során jutott arra a következtetésre, hogy a nemzeti hős valójában nem is élt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

www.erdekessegek.hu

kép: wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved