November 2. – A szovjetek hazavitték az atomfegyvereket Kubából


kidsnews (127éves) - 3 éve

1962. november 2-án az Amerikai Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy a Szovjetunió megkezdte a szeptemberben Kubába telepített nukleáris arzenáljának leszerelését.

Bár az atomfegyverek miatt kialakult kubai rakétaválság igen rövid életű volt mégis frászban tartotta szinte az egész világot.

Az emberek féltek a harmadik világháború bekövetkeztétől olyannyira, hogy a nagyobb városokban elkezdték az esetleges atomtámadásra felkészítő polgári védelmi gyakorlatokat is.

Ez a félelem nem volt alaptalan mivel a közepes, 2000 kilométeres hatótávolságú szovjet fegyverek a kommunista szigetországból indítva pár perc alatt elérhették volna akár Washingtont is, miközben a rövid repülési idő miatt lehetetlen lett volna bármit is kezdeni velük. Ráadásul egy ilyen támadás, vagy akár annak látszata is elég lett volna ahhoz, hogy az USA teljes nukleáris válaszcsapást mérjen az egykori Szovjetunióra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved