November 25. – A Szovjetunióba hurcolt kényszermunkások emléknapja


kidsnews (127éves) - 3 éve

November 25-ét a magyar Országgyűlés még 2012-ben nyilvánította a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává. A dátum kiválasztása nem véletlen, hiszen 1953-ban ezen a napon érkezett haza, a II. világháborút követően a Vörös Hadsereg által találomra elhurcolt polgári személyek és hadifogjok első csoportja Magyarországra.

A Magyar Országgyűlés méltóképpen kíván megemlékezni arról a mintegy 800 ezer magyar honfitársunkról, akiket 1944 őszétől kezdve hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba hurcoltak több éves kényszermunkára, vagy a II. világháborút követően a folyamatosan kiépülő kommunista diktatúrában a magyar hatóságok hathatós közreműködésével koholt vádak alapján 5-25 évre száműztek a Gulag rabtelepeire;- tisztelettel adózik mindazok előtt, akik életüket adták a hazáért, magyarságukért, származásuk miatt, politikai, vallási meggyőződésükért, illetve akik emberi és polgári jogaiktól megfosztva idegen földön, hazájuktól több ezer kilométerre, embertelen, megalázó körülmények között fogságot szenvedve végeztek kényszermunkát”- olvasható a 41/2012. (V. 25.) OGY határozatban.

A Szabadság híd Szent Gellért térről nézve 1945-ben /fortepan.hu

A Vörös Hadsereg vezetése -a háború okozta károk enyhítésének kötelezettségére hivatkozva- 1944. december 22-én adta ki a 0060 számú parancsát, amelyben életkorhoz kötve elrendelték a Magyarország területén élő munkaképes német származásúak mozgósítását, majd a Szovjetunió területére történő szállítását.

Az utasítást végrehajtó szovjet katonák a meghatározottak ellenére válogatás nélkül vittek el mindenkit, akit csak megláttak.

A becslések szerint, így 600-700 ezer honfitársunk került a donyeci iparvidéken, a Krím-félszigeten, az Urálban, Grúziában és Azerbajdzsánban, és a Dél-Szibériában felépített munkatáborokba.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved