November 26. – A nap amikor bejelentették II. Erzsébet adózni fog


kidsnews (127éves) - 3 éve

1992. november 26-án John Major angol miniszterelnök bejelentette, hogy II. Erzsébet brit királynő úgy döntött, mentessége ellenére a jövőben fizeti a személyi jövedelemadót.

Az Egyesült Királyság leghosszabb ideje trónon lévő uralkodója, akkoriban igencsak kényes helyzetben volt. Népszerűsége csökkent, a bulvársajtó két gyermeke válságba jutott a magánéletével, kínos fotókkal, és nehezen magyarázható telefonbeszélgetések tartalmával volt tele. November 20-án ráadásul kigyulladt, az általa hétvégi rezidenciaként használt, és éppen felújítás alatt lévő Windsori kastély. A világ legnagyobb lakott kastélyaként ismert épületben a tüzet, egy a függönyök közelében hagyott nagyteljesítményű lámpa okozta, majd -mivel nem volt sem oltórendszer, sem pedig tűzgátló ajtók- villámgyorsan terjedt szét. A Hódító Vilmos által megálmodott, évszázadok alatt felépített 1000 szobás épület, teljes megsemmisülését több száz tűzoltó munkájával, és másfél millió gallon víz felhasználásával sikerült megakadályozni.

Később kiderült, hogy az épületen nem volt biztosítás, így azt az adófizetők pénzén kellett volna helyreállítani.

A becsült 60 millió angol font esetleges felhasználása nem nagyon tetszett a briteknek, így komoly politikai nyomás nehezedett az uralkodóra. II Erzsébet a helyzetet felismerve bejelentette, hogy a jövőben adót kíván fizetni, majd intézkedett, hogy a Buckingham-palotát belépőjegy fejében nyissák meg a látogatók előtt, így teremtve elő a felújítás költségeinek jelentős részét. A hiányzó 2 millió fontot pedig magánvagyonából fedezte.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: wikimedia.org

 

2017 Kidsnews | All rights reserved