November 27. – A véradók napja


kidsnews (127éves) - 3 éve

1987-ben a Magyar Vöröskereszt VII. Kongresszusa úgy határozott, hogy a véradók megbecsülését kifejezve november 27-ét a véradók napjává nyilvánítja.

A dátum kiválasztása nem volt véletlen, mivel 1954. november 27-én adományoztak először állami kitüntetéseket Magyarországon a rendszeres véradóknak. A műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához, és a transzfúzióra szoruló betegek akadálymentes kezeléséhez naponta legalább 1800 ember önkéntes segítségére van szükség hazánkban. Az egészséges, 18 életévét betöltött önkéntesek véréből jól tárolható és később felhasználható plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül.

A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

  • Véradó lehet mindenki, aki egészséges betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg.
  • Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie
  • A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe
  • A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.
  • Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában és, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
  • “Adj vért és ments meg három életet!” – A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.
  • Véradás=Szűrővizsgálat. A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.

A véradókat ezen a napon megsokszorozódott véradási helyekkel várják országszerte. Érdemes nyitott szemmel járni és a véradásra kijelölt helyekre bátran ellátogatni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

sulinet.hu; veradas.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved