November 3.- Amikor megszűnt a sorkatonaság


kidsnews (127éves) - 3 éve

2004. november 3-án szerelt le a Magyar Honvédség állományából az utolsó sorállományú katona ezzel pedig megszűnt a kötelező jellegű, határozott ideig tartó katonai szolgálat rendszere Magyarországon.

Mivel a hagyományok szerint a leszerelő „öreg katona” a szolgálati ideje végén egy napról-napra megkurtított centivel jelezte az idő múlását a Hősök terén is elhelyezésre került egy 30 méteres szimbolikus darab.

A behívót kapott fiatalok létszáma egyébként már ezt megelőzően is évről-évre csökkent előre jelezve a sorkatonaság intézményének politikai konszenzuson alapuló teljes megszüntetését. Az utolsó bevonulás során, így mindössze 2022 fő öltötte magára az egyenruhát, annak ellenére, hogy az 1990-es évek elején nagyságrendileg 100.000 fiatal férfit soroztak be évente a Honvédség és az egykori Határőrség állományába.

Bár a sorozóirodák bezárásával akkoriban sokan fellélegeztek a fegyveres kiképzést is tartalmazó időszakos hadkötelezettség azóta is téma Európában. Ellenzői alapvetően a szigorú szabályokat és az élet minden területét lefedő utasításokat hozzák fel negatívumként, míg a támogatói a személyiség és a fizikai állóképesség fejlődésében betöltött pozitív szerepe mellett leginkább azt hangsúlyozzák, hogy egy esetleges válsághelyzet esetén egyszerűen nem maradna idő a kellő számú kiskatona alapos felkészítésére.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.hu

galéria: fortepan.hu/Mujzer Péter

2017 Kidsnews | All rights reserved