November 5. – Az Eszterházy Madonna eltűnése lett az évszázad képlopása


kidsnews (127éves) - 3 éve

1983. november 5-én, a hosszú hétvégén zárva tartó budapesti Szépművészeti Múzeumból egy betörés során hét nagy értékű festményt loptak el, közöttük Raffaello 20 millió dollár értékű Eszterházy Madonnáját.

Mint később kiderült a felújítás alatt lévő épületbe a külső állványozások keresztül, mindössze egy üvegvágóval jutottak be az elkövetők, akik ezután pengével szedték ki a rendkívül értékes -ismertségük miatt nyilvánvalóan értékesíthetetlen- festményeket a keretekből.

A múzeumban szolgálatot teljesítő három biztonsági őr állítólag éppen a kedvenc sorozatát nézte a tévében, és mint kiderült riasztóberendezés sem volt bekapcsolva.

 A festmény Raffaello Sanzio egyik jelentős alkotása, amelyet nem fejezett be teljesen. Csak a Madonna alakját dolgozta ki.

A később csak “balekoknak” hívott magyar-olasz amatőr banda egyébként rengeteg nyomot hagyott hátra a helyszínen, így hamarosan nemzetközi együttműködéssel indult hajtóvadászat utánuk.

A bűncselekmény következtében károsodott műalkotások végül egy telefonos bejelentés alapján 1984. januárjában kerültek elő egy görögországi kolostor kertjében lévő bőröndből, és a gyanúsítottak is hamar a rendőrség kezére jutottak.

Egy görögországi kolostor kertjében voltak a festmények.

Az 1984. április 16-án kezdődött magyarországi bűntetőperben Kovács Gusztáv elsőrendű vádlottat 12 év fegyházra, Raffai Józsefet hét év börtönre, Jónás Katalint 6 hónap felfüggesztettre ítélték. A Nápolyból érkezett olasz tettestársak pedig hazájukban álltak az ítészek elé. A kétbalkezes elkövetők történetéből rádiókabaré, könyv és játékfilm is született akkoriban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kép: wikipedia;naggeo;

2017 Kidsnews | All rights reserved