Nyolc új orosz űrhajós


kidsnews (127éves) - 3 éve

Lezárult a Roszkoszmosz 2017-ben indított űrhajós-válogatása. A nyolc jelölt szeptemberben megkezdte a kiképzést. Az űrügynökség ígérete szerint akár a Holdra is eljuthat valamelyikük.

Oroszország (és a Szovjetunió) több mint fél évszázadon keresztül űrhajósai többségét a Légierő pilótái, illetve az űrprogramhoz szorosan kapcsolódó vállalatok és kutatóintézetek mérnökei közül választotta ki, kivételt csak az 1962-ben kiválasztott négy női ejtőernyős (és egy mérnök) jelentett, írja Tony Quine a Space Review portálon. A helyzet 2012-ben változott, amikor a Roszkoszmosz meghirdette története első „nyílt űrhajóstoborzását”, amelyre bármely, 35 évesnél fiatalabb, meghatározott területek valamelyikén diplomával rendelkező, megfelelő egészségi állapotú orosz állampolgár jelentkezhetett. Az akkor kiválasztott nyolc űrhajóst 2012 augusztusában mutatták be a sajtónak. Közülük hatan maradtak az űrhajóscsapat tagjai, de egyikük sem járt még a világűrben, sőt kijelölést sem kaptak jövőbeni űrrepülésre, ami nyilván a repülési lehetőségek beszűkülésének következménye. A helyzet akkor változhat, ha (talán jövőre) szolgálatba állnak az amerikai magánűrhajók, így a Szojuzokat elsősorban az oroszok használhatnák.

Ennek ellenére a Roszkoszmosz 2017 áprilisában meghirdette az újabb „nyílt toborzást”. A feltételek hasonlóak voltak, mint öt évvel korábban, de nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy a repüléssel kapcsolatos vagy űrmérnöki szakmai tapasztalat előnyt jelent. A jelentkezési határidőt kétszer meghosszabbították, a Space Review cikkírójának sejtése szerint a jelentkezők kis száma miatt. A jelentkezők alacsony száma a cikkíró szerint részben a bonyolult és túlbürokratizált jelentkezési procedúrának tudható be. Végül 420 jelentkezés érkezett, 333 férfi és 87 nő jelentkezett, ami 40%-kal több, mint 2012-ben, de a szám eltörpül a NASA 2016-os felhívására jelentkezett több mint 18 000 fő vagy az ESA 2009-es felhívására érkezett mintegy 8000 jelentkezés mellett. Még az Egyesült Arab Emírségek születőfélben lévő űrprogramjára is négyezren jelentkeztek. Oroszországban a 420 jelentkező között többségben voltak a pilóták, mérnökök, orvosok és tudományos kutatók, de néhány újságíró és jogász mellett a Kozmonautikai Emlékmúzeum egy alkalmazottja is űrhajós szeretett volna lenni.

A kiválasztott orosz űrhajósjelöltek. (Kép: Roszkoszmosz)

A többlépcsős válogatási folyamat eredményeként nyolc férfi alkothatja a Roszkoszmosz 2018-as űrhajóscsoportját. A 420 jelentkező közül 80-at hívtak be a Gagarin Űrhajós-kiképző Központba, ahol két hétig pszichológiai és orvosi vizsgálatoknak vetették alá őket, illetve részletes interjúkat készítettek velük. Innen a vizsgált jelöltek mintegy 20 százaléka (egyes hírek szerint 13 férfi) jutott a válogatás utolsó fordulójába, a bizottsági meghallgatásra. Közülük választották ki a nyolc sikeres jelöltet, akiket augusztusban mutattak be a sajtó képviselőinek. A leendő űrhajósok 26 és 34 év közötti korúak, név szerint: Konsztantyin Szergejevics Boriszov, Alekszandr Vlagyimirovics Gorbunov, Alekszandr Szergejevics Grebjonkin, Szergej Nyikolajevics Mikajev, Kirill Alekszandrovics Peszkov, Oleg Vlagyimirovics Platonov, Jevgenyij Valerijevics Prokopjev és Alekszej Vitaljevics Zubrickij.

A leendő orosz űrhajósok, Boriszov, Gorbunov, Grebjonkin, Mikajev, Peszkov, Platonov, Prokopjev és Zubrickij tablója. (Kép: Roszkoszmosz)

Tony Quine cikke második részében a 87 jelentkezett hölgy egyikével folytatott beszélgetéséről ír. A 29 éves, Moszkvában relativisztikus magfizikával foglalkozó Tatjána Drozzsova motivációjáról és az űrhajós-válogatás során szerzett élményeiről, tapasztalatairól, a válogatási folyamat részleteiről, a vizsgálatokról beszél a brit szerzőnek. A Space Review teljes cikke itt olvasható.

Tatjána Drozzsova, a legújabb orosz űrhajós-válogatás egyik jelöltje a csapatba végül bekerült Konsztantyin Boriszovval a Gagarin Űrhajós-kiképző Központ szimulátorcsarnokában. (Kép: Tony Quine) (Kép:)Forrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved