Ősi vallási hagyományokkal hadakozott a tudomány.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Hawaii-ról általában a napfény, a türkiz tenger és a fűszoknyás lányok jutnak eszünkbe, de az ötvenedik amerikai tagállam nem csak erről híres. Itt van például a napjainkban inaktív pajzsvulkán a Mauna Kea, amely 4205 méteres tengerszint feletti és 10 200 méteres tengerszint alatti kiterjedésével földünk legmagasabb hegysége.

A helyi hagyományok szerint a szentként tisztelt Mauna Kea, azaz a Fehér hegy földjét korábban csak a törzsfők lába érinthette, de mostanság már a csillagászok is előszeretettel látogatják. A nagy magasság és az alacsony fényszennyeződés miatt kiválóan alkalmas csillagászati teleszkópok elhelyezésére. Jelenleg a Keck és a Gemini Obszervatóriumok 11 teleszkópot üzemeltetnek itt, de a szakemberek bővíteni szeretnék a Csatahajó című amerikai sci-fi akciófilmben is szerepet kapott megfigyelő állomást.

2015-ben azonban az őslakosok tiltakozásba kezdtek, mivel álláspontjuk szerint az építkezés a szent hegy megszentségtelenítése lenne.  Az ügy a bíróságig jutott, amely hosszas jogi huzavona után úgy határozott, hogy a felhozott érvek ellenére az 1,5 milliárd dolláros költségvetésű óriásteleszkóp az eredeti terveknek megfelelően épülhet fel a Mauna Kea tetején.

Az kivitelezésben amerikai, kanadai, indiai, japán és kínai cégek vesznek részt mivel ez lesz a legnagyobb  csillagvizsgáló földünk északi féltekéjén.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

www.nature.com

2017 Kidsnews | All rights reserved