Sikersztori! Gyarapszik az ózonréteg!


kidsnews (127éves) - 3 éve

A 70-es években észrevettük, a 80-as években elhittük, a 90-es évekre pedig tetőzött a probléma. Ezután aztán lassan megértettük, hogy változtatnunk kell és cselekedtünk is. Az összefogás diadala, hogy most az ENSZ bejelenthette ismét növekszik bolygónk felett az ózonréteg, amely Északi félteke felett akár 2030-ra már teljesen helyreállhat. Persze az Antarktisz feletti 25 millió négyzetkilométeres ózon lyuk teljes regenerálódására még 2060-ig várnunk kell, de ez is sikerülhet.

Nézzük a globális környezetvédelem első komolyabb összefogásának eredményeit lépésről lépésre.

Az ózon egy kis koncentrációban elforduló oxigénmolekula amely nagy mennyiségben, 15-50 km-es magasságban van jelen a sztratoszférában. Az 1970-es évektől az Antarktisz fölött egyre nagyobb ózonkoncentráció csökkenést tapasztaltak a kutatók és a mérések  bizonyították, hogy az egész Föld körül csökkent az ózon mennyisége. A vizsgálatok során kiderült, hogy a problémát a halogénezett szénhidrogének, vagyis a CFC gázok okozzák, melyeket leginkább hajtógázként és hűtőközegként használtak akkoriban.

Az eltünedező ózonréteg problémája azonban nem csak a napfürdőzni vágyókat érintette. A megnövekedett UV-B sugárzás negatívan hatott az egész bolygó életére. Megállíthatatlanul kezdtek fogyni például a tengeri planktonok és a puhatestűek, amelyek az elsőszámú táplálékai a rákoknak, akiket a tengeri emlősök és bálnák fogyasztanak.

Mérések szerint a déli féltekén 10 százalékkal csökkent a tengeri élőlények száma az ózonréteg csökkenésnek következtében, az emberek között pedig megnövekedett aszmások és bőrrákban szenvedők aránya. Az ózonréteg megóvására tett első lépés az 1987-ben megszületett Montreali Jegyzőkönyv volt. Ekkor tiltották be a freon használatát az aláíró országokban, amelyekhez egyre több állam csatlakozott. Magyarország 1989-ben lépett be a szövetségbe.

Az ENSZ mostani jelentését társelnökként jegyző Paul Newman, – a NASA Goddard Űrrepülési Központjának vezető tudósa-  hangsúlyozta  földünk ózonrétegének károsodása a ’90-es években érte el tetőpontját, mivel ebben az időszakban a teljes ózonpajzs 10 százaléka hiányzott. Amennyiben pedig továbbra is folytatódott volna az ózont károsító anyagok légkörbe jutása, óriási veszélyt jelentett volna a bolygó számára. A siker ellenére még mindig van ok az aggodalomra, hiszen Kelet Ázsiában valamiért ismét elkezdett növekedni au ózongyilkos CFC gázok kibocsátása.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

kornyezetvedelem.ektf.hu, gardenista.hu; 444.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved