Titanic-ként süllyedő Brexit megállapodás.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Minél jobban közeledik a Brexit időpontja, annál nagyobb a zűrzavar a szigetországban. Theresa May brit miniszterelnök a túlélésért küzd, az angol font pedig hullámvasutat játszik. Ha mindez nem lenne elég csütörtökön benyújtotta lemondását Dominic Raab, a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztérium vezetője, majd követte őt Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is. Rajtuk kívül további öt magas beosztású vezető jelentette be, hogy távozik posztjáról, mivel nem tudják “tiszta lelkiismerettel” támogatni a brit EU-tagság megszűnéséről szóló módosított referendumot.

Az 585 oldalas javaslat kifogásolt változtatása, hogy az ír-északír határ átjárhatósága érdekében meghosszabbítják az átmeneti állapotot, addig amíg nem sikerül tartós megoldást találni a kérdésben. Ezzel az intézkedéssel el szeretnék kerülni a régóta nem létező határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Mindeközben az észak-írek az 1998-as Nagypénteki Egyezmény alapján, tömegesével kérik az ír állampolgárságot, mivel így 300 eurós adminisztrációs díj ellenében, kettős állampolgárként továbbra is az Unióban maradhatnak.

A fentiek olyan furcsa helyzetet eredményezhetnek, hogy az Egyesült Királyságra az EU-s kötelezettségek még beláthatatlan ideig kötelező érvényűek maradnának, annak ellenére, hogy semmi beleszólása sem marad Londonnak a közösség dolgainak alakulásába.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

kitekinto.hu ;hvg.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved