Triumvirátus kezében az olajár.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Legtöbben az olaj árának meghatározása kapcsán az OPEC, vagyis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének irányító szerepére gondolunk, pedig napjainkban már régen a partvonal mentén játszanak.

Mostanra három meghatározó szereplője lett az üzletnek. Donald Trump amerikai elnök, Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, és Vlagyimir Putyin orosz államfő. Ők azok, akik -mivel az országaik több olajat képesek kitermelni, mint az OPEC országai összesen-  jelenleg a leginkább befolyással bírnak olaj világpiaci árára. A kellemetlen csak az, hogy mindhárman különböző érdekeket képviselnek, ami nem tesz túl jót a piacnak.

Az elmúlt kevesebb mint egy évben, ráadásul óriási ütemben zajlott a kőolaj kitermelése a világban. Az OPEC orosz és szaúdi nyomásra egymillió hordóra növelte a termelést, az USA pedig főként a texasi mezőkkel operálva indított útjára eddig sosem látott mennyiségeket. A piac a túlkínálatra pedig általában árcsökkenéssel szokott reagálni.

Az alacsonyabb felvásárlási ár kevesebb bevételt eredményez. A szaúdi herceg pedig már jó ideje felismerte, hogy országa olajpiaci kitettsége hatalmas kockázatokat rejt magában, mivel a fosszilis energiahordozóknak meg vannak számlálva a napjai. A királyságnak ezért soha nem látott reformokat bevezetve, más megélhetés után kell néznie. Ha azonban a közeljövőben az olaj hordónkénti ára valamiért 73,3 dollár alá esne a szaúdi állam fenntartása és a reformok végrehajtása kerülne veszélybe.

Az Egyesült Államoknak viszont az ár csökkenése lenne kedvező, ha csökkenő kereslet ellenére el szeretnék adni a kutakból feltörő, az előre jelzéseknél jóval több, közel napi 12 millió hordós mennyiségüket. A helyzetet nehezíti, hogy Oroszország nem különösebben függ az olajáraktól, így a kitermeléssel kapcsolatos döntéseket feltehetően a politikai érdekek fogják meghatározni Moszkvában. A jelek szerint a bevételektől függő szaúdi vezetésnek szembe kell majd helyezkedni a hirtelenharagú Trumppal és a gazdasági szempontból érdektelen Vlagyimir Putyinnal is.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

kitekinto.hu; hvg.hu; portfolio.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved