November 4. – Tutanhamon lett az évszázad felfedezése


kidsnews (127éves) - 3 éve

1922. november 4-én találta meg a Tutanhamon fáraó sírkamrájához vezető tizenhat fokból álló lépcsősort Howard Carter brit amatőr régész és csapata, így régészeti szempontból ez lett az évszázad felfedezése. A fiatalon, feltehetően 19 éves kora körül elhunyt uralkodó sírkamrájának feltárása húsz nappal később vette kezdetét.

„…ahogy a szemem hozzászokott a fényviszonyokhoz, a szoba részletei lassan kiemelkedtek a homályból. Furcsa állatok, szobrok és arany – mindenhol az arany csillogása. Ebben a pillanatban – ami a többiek számára bizonyára végtelen hosszúnak tűnt – elállt a szavam a csodálkozástól, és amikor Lord Carnarvon már nem bírta tovább a várakozást, és kérdezősködni kezdett, hogy látok -e odabenn valamit, csak ennyit tudtam mondani: ‘Igen, csodálatos dolgokat.”

– mondta a felfedezésről később Carter.

A síremlék egyébként felbecsülhetetlen értékű kincset rejtett magában, de a közvéleményt mégis valamiért sokkal jobban foglalkoztatta a „fáraó átkaként” elnevezett, a feltárást végrehajtó csapat tagjait állítólagosan sújtó titokzatos halálesetek tömkelege, amit az akkori bulvármédia hatalmas lufivá fújt.

Szándékosan elhelyezett ősi méreganyagról, ismeretlen mikrobákról és a semmiből érkező radioaktív részecskékről folyt az eszmecsere, miközben a valóságban az expedíció 26 tagja közül 20 még tíz évvel később is életben volt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

1

kép: wikimedia

 

2017 Kidsnews | All rights reserved