Zárcsökkentés és a haverok – a YouTube elfuserált hősei


Poscher Dominik (21éves) - 3 éve

Bözsi mama, meghoztam a tyúkot! Ja igen, és Alfonz a szipus elrendelte, hogy 5-kor legyen tánc a szökőkútnál. A szalmazsákkal gyakoroljon, addig is én a Polgár Jenő Hivatalba intézem a zárcsökkentés azonnali bevezetését. Mirjam a “Mi folyik itt Gyöngyösön?” feléneklésével igyekszik majd ekszöszájzbúk Ferit visszahozni.

Ha esetleg valami csoda folytán a fenti nevek vagy mondatrészek, szókapcsolatok egyike se csengett volna ismerősen a nesztelen felolvasás közepette, valószínűleg nem rendelkezel internethozzáféréssel, szóval itt se vagy. Rosszabb esetben pedig a baráti, ismerősi köröd nem áll a kellő műveltség birtokában. Vagy legalábbis nehezen elképzelhető, hogy nem voltál még részese olyan eszmecserének, ahol eme szállóigéve vált kifejezések képezték a központi témát. De ha mégis, akkor megelőzvén a rád törő szégyenérzet napokig tartó hatását, jöjjön egy kis fejtágítás.

Eltérő időközönként, jobbára évente 2-3 alkalommal lehetünk tanúi annak a jelenségnek, amikor téged kivéve mindenkit lázban tart egy, a neten terjengő videó. Természetesen komoly kitételei vannak az országraszóló siker bekövetkezésének, az elvárások ugyanis magasak, a nép kíméletlenül válogat. Vegyük hát sorra a szempontokat:

Értelmes hozzáfűznivaló nem hangozhat el. Ha esetleg mégis sor kerülne rá, a cenzúra adta lehetőségek legalább ilyenkor érhetnek valamit. Vagy minimum kiírhatnák előtte, hogy egyesek számára felkavaró auditív élmény következhet.,

144p fölé ne nagyon merészkedjünk, ami a kép minőségét illeti. Sajnos manapság a modernizációval együtt jár a szebb felvételek közzététele, szóval az se tántorítson el, ha 4 pixelnél többet észlelsz. Akár még abból is válhat gyöngyszem.

Tömör és hosszabb tartalmak egyaránt elnyerhetik a tetszést, ennek függvénye leginkább a főszereplő szándéka. Hősünk választhat úgy, hogy egyetlen, gondosan megfogalmazott állítással kényszeríti meghajlásra az egyszerű halandót, avagy pörgetőbe teszi a stilót, és záport idéz elő a meglátásaival.

A zseni általában a megszokottól eltérő módon mutatkozik, egyből előkerülnek a sztereotípiák őt látván. Bárhonnan fel lehet ismerni, a híresség számára nincs menekvés.

Az operatőr szerepét általában egy jó barát vállalja magára. Esetenként egy arra tévedő, bámészkodó alak dönt úgy, hogy telefont ragad, és különböző kameramozgásokat bevetve szabja sajátjára az anyagot. Az igazi feladata azonban a háttérben való meghúzódás és nevetés, egy-egy megjegyzés, valamint közbekérdezés. Amennyiben megragadja a lényeget, olyan válaszokat válthat ki, amelyek a sztár személyiségének erőteljesebb ábrázolását segítik elő.

A videó címe során a nagybetűs mondatkezdés természetesen elhanyagolható. A helyesírás legtöbbször igazodik a tartalom minőségéhez, mintegy prognosztizálja azt.

A környezet sem mindegy ám, az legalábbis érzékelhető, hogy nagyrészt a kisebb városokból, falvakból érkeznek a világmegváltó gondolatok, cselekedetek.

A művész pályafutása egyetlen videóban merül ki, kevés azoknak a száma, akik több ízben is képesek nagyot robbantani. Második részre tehát nem igazán ajánlott várni, a feledésbe merülést viszont az anyag esetenként való újratekintésével kötelező megakadályozni.

A legjobb videókból egyes, szobrot érdemlő emberkék összeállítást is készítenek, lemaradásodat érdemes lesz azok beizzításával pótolnod. Mindenesetre a szakszerű kritériumrendszer innentől kezdve segíthet a szűrésben és a könnyed szórakozás megtalálásában.

Ez a mondat most komoly volt (ebből következik, hogy előtte jó párat valami egészen más hatott át). Merthogy ezek az emberek valahogyan tényleg elérik azt, hogy több millió megtekintést produkáljanak. De egyébként a megfogalmazás már rossz, mert sokszor még arról sincs sejtelmük, hogy kint vannak a neten. Így tehát nem érdekük, hogy azzá váljanak, akikké aztán válnak. Közröhej tárgyává.

Örömmel figyeljük más tudatlanságát, hiszen abból úgyis valami humoros sül ki – amire nem is gondolnánk. Váratlanul ér, hogy ekkora dőreség egyáltalán kimondásra kerülhet. Zárcsökkentés. A legjobb szándékú és lelkű egyed szája ugyanúgy mosolyra hajlik. Bűntudat is gyötörhet aztán, hogy hát miért nevetek rajta, egy szerencsétlen emberről van szó. A helyzeten mit sem változtat. Voltak, vannak és lesznek ilyen videók. Talán szükség is van rájuk. Ha más miatt nem, akkor legalább társalgási témának jól jöhet…

Egyébként pedig az se baj, ha hagyod az egészet. – Ahogy jónak látod.

A szakszerű kritériumrendszer mindenesetre azóta füstöl.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved