A drága por akár az életedbe is kerülhet! Beszélnünk kell a DROGOKRÓL.


Orbók Réka (22éves) - 3 éve

Mindennapi létünk során sajnos nemegyszer találkozhatunk olyan megbotránkoztató jelenetekkel, mint amilyeneket korábban csak a filmekben láttunk, mégis ledöbbentem a napokban amikor két korombeli, 17 év körüli, a drogoktól öntudatlanul fekvő srácot láttam fényes nappal a villamoson. Ráadásul a jármű miattuk állt egyhelyben hiszen a lépcsőn fáradt el mindkettő így az ajtó becsukása is lehetetlen volt. Állapotukat lehetetlen volt nem észre venni, így nem csoda, hogy mindenki meg volt botránkozva.

Persze a villamosvezető hamarosan megérkezett megnézni mi történt és mikor látta, hogy nem tudja leszállítani őket akkor rendőrt akart hívni. Ekkor a semmiből felbukkant az egyik ismerősük, aki hasonló korú, de ránézésre teljesen tiszta volt.

„Nem kell rendőr” – mondta, és egy másik utassal lecipelték a két srácot a villamosról. A szerencsére még nem annyira általános közjátékot látva, volt, aki azon aggódott, hogy nehogy megfagyjanak, de kiderült, hogy „a rokonok mindjárt jönnek az aluljáróból, hiszen a srácok csak (!!!) drogoztak”. A villamos lassan elindult és csak egy-két „te jó istent”-lehetett hallani amíg el nem tűnt szem elől a hátrahagyott probléma.

Nyilván az eset nem egyedi, de két remegő, nyálában fekvő tizenévest a valóságban látni teljesen más, mint filmvásznon. Segíteni szeretnél, de pontosan tudod, hogy akkor és ott nem tudsz. Ott ültem a villamos végében az utolsó széken, miközben az egyikük -aki akár az osztálytársam is lehetett volna- pont a lábamnál feküdt kiterülve. Láthatóan izomgörcse volt attól a méregtől, amit beszedett, látszott ahogy a keze ökölbe szorul, az egész teste megfeszül, de a próbálkozás, hogy kinyissa a szemét csak egy hunyorgásig jutott.

Nem véletlen van tele a média a prevenciót hangsúlyozó megjelenésekkel és azt halljuk szüleiktől, hogy ne drogozzunk. Azt gondolom nem egy „élménytől” próbálnak megfosztani minket, hiszen a drog tök egyértelmű, hogy nem egy jó dolog.

Gondolj csak bele veszel egy sötét kapucnis alaktól drága pénzért egy kis zacskó valamit, és lehet, hogy ez az életedbe kerül. Ez nem egy olyan dolog, ami „menő”, ez egy életveszélyes kockázat, amit te magad generálsz. Mit érezhet egy szülő, ha gyermeke miatt a kórház telefonál? Mindig át kell gondolni a következményeket. Ezek a fiatalok nem voltak rosszul öltözve, nem csak holmi csavargók feküdtek ott magatehetetenül. Iskolába járó tizenévesek voltak, akiknek nyilvánvalóan fogalmuk sem volt mit szedtek be!

Olyan maradandó káros hatásai vannak ezeknek a sz@roknak amit fel sem tudunk fogni. Először persze „csak” a pénz, majd az egészségük megy rá, a végén pedig ott áll majd kérlelhetetlenül a halál. Legyünk jobbak ennél és éljünk inkább teljes életet.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved