A kínai nagy testvér mindent lát!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Miközben az európai általános adatvédelmi rendelet a GDPR gúzsba köti a portékájukat féltő boltosokat, a világ másik szegletében ellenvetés nélkül került a monitorokra egy egész ország. A technokrata kínai kommunista vezetés figyelme ugyanis, a bevetett 200 millió okoskamera segítségével már minden emberi cselekvésre kiterjed. Az arc és testfelismerési technológián alapuló rendszerek nem csak rögzítenek, ellenőrizhetővé és láthatóvá tesznek mindent, hanem folyamatosan értékelik a polgárok viselkedését is.

Mindenki, tehát mind az 1.4 milliárd ember rendelkezik egy saját felülettel, ahová csakúgy, mint például a legnépszerűbb akció-kalandjátékban pontokat gyűjthet. Kínában persze nem bankot kell rabolni, vagy kocsit lopni, éppen ellenkezőleg. A gondtalan életvitelhez szükséges értékelést megszerezni az elvárt viselkedési normák betartásával lehet. A megfelelő léptékű tanulással, a kifogástalan életvitellel és online viselkedéssel, a testi egészség szinten tartásával olyan pontokat lehet szerezni, amit utána a „játékosok” beválthatnak kedvezményes hitelre, vagy éppen egy jó munkahelyre. A gond akkor van, ha pontszámaik valamiért lefelé tendálnak. Ez nem csak akkor fordulhat elő, ha valaki elszegényedik, megbetegszik, esetleg csúnyákat mond a rendszerről, vagy éppen több alkoholt vesz a boltban, hanem például akkor is ha az illető egyik barátja vagy családtagja teszi ezt meg.

Jelenleg közel 10 millió ember rendelkezik olyan kevés ponttal, hogy hiányosságai miatt kizárták több olyan hétköznapi lehetőségből mint például a közösségi média használat, a vonat vagy a repülőjegy vásárlás.

Az ausztrál ABC Foreign Correspondent című műsorban egy komplett videóriportban emlékeztek meg a megdöbbentő kínai pontgyűjtő rendszerről, helyieket megszólaltatva, mutatva be annak pontos működését.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

A kép illusztráció.

2017 Kidsnews | All rights reserved