A szaloncukor története


Matuz Ágnes (16éves) - 3 éve

Mindenki tudja, hogy a karácsonyi szezon kezdetének egyértelmű jele és következménye a szaloncukor. Legalábbis itt Magyarországon biztosan. A kérdés nem más, hogyan lett az eredetileg francia édességből hungarikum? Ennek jártam utána.

Az „ősszaloncukrot” a 14. században kezdték készíteni. Ekkor még csak egy puha, édes fondant szerűség alkotta az édességet. Ezt is szívesen megkóstolnám, de ugorjunk tovább, hiszen még bőven a fejlődés elején járunk.

Jóval később a 19. század első felében német bevándorló cukrászok hozták át hozzánk a még mindig kezdetleges szaloncukrot. Igazán sajnálom, hogy előbb nem sikerült nekik, szegény embereknek majdnem ötszáz évet kellett várniuk, mire ez az apró csoda eljusson hozzájuk. No de se baj, őseink is így gondolták, ezért elég hamar elterjedt hazánkban, olyannyira, hogy a század végére Stühmer Ferenc gépesítette az eljárást. Valljuk be az öregnek volt üzleti érzéke, terméke őt magát is túlélte.

A szaloncukor egyre csak terjedt, jöttek az újabb és újabb variációk, végül felváltotta a különböző aszalt gyümölcsöket, amiket addig a fára akasztottak. Így vált hagyománnyá a kis színes papírba csomagolt cukrokkal díszített karácsonyfa. Ez sajnos elfakult mára, a nyugati trendeknek köszönhetően, de még ma is majdnem minden rendes háztartásban a karácsonyt a szaloncukor övezi. Nem is csoda, hiszen fantasztikusan sokszínűek, bármivel meg lehet őket tölteni, sőt a bevonat is választható, a csomagolópapírról már nem is beszélve, így ez az egyik legjobban kombinálható csoki a világon.

Ez hát a történet röviden, bár egyes részleteket homály fed számomra (honnan került a németekhez a recept? Ki készítette el először az „ősszaloncukrot”?). Remélem azért sikerült valamelyest betölteni, a fejetekben szaloncukor tekintetében tátongó űrt, de ha mégsem, hát pótoljátok a kis boldogsággal, amiről eddig regéltem. Manapság már csak a kisboltig kell utazni érte, erre meg ne legyetek restek, mert megéri.

Egyétek hát, legyen az zselés, nugátos, karamelles, vagy marcipános, találjátok meg a kedvenceteket. Ha pedig ez megvan, osszátok meg barátaitokkal, mert erről szól a karácsony.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved