A Szojuz MSZ-11 űrhajó indítása – élőben


kidsnews (127éves) - 3 éve

A NASA TV élő internetes adását magyar kommentárral követhetik a Galileo Webcast honlapján, december 3-án déli 12 órától. A legutóbbi Szojuz űrhajó repülését az indítás utáni harmadik perc elején meg kellett szakítani, a kétfős személyzet sikeres kényszerleszállást hajtott végre. Miután megtalálták a Szojuz hordozórakéta hibájának az okát, majd a rakéta ember nélkül háromszor sikeresen repült, elérkezett az idő az újabb emberes Szojuz repüléshez.

A Szojuz MSZ-11 személyzetének csoportképe májusban készült Csillagvárosban, amikor letették a Szojuz űrhajón való repülésükhöz szükséges záróvizsgát. Balról jobbra az amerikai Anne McClain, az orosz Oleg Kononyenko és a kanadai David Saint-Jacques. (Kép: NASA / Elizabeth Weissinger)

Hogy a fent lévő három űrhajós a tervezett időben, december végén visszatérhessen, továbbá hogy legyen idő a személyzetek közti átadás-átvételre, a következő Szojuz repülését előrehozták. Tehát a Szojuz MSZ-11 űrhajó a fedélzetén egy amerikai, egy kanadai és egy orosz űrhajóssal indul a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból az űrállomásra, majd a dokkolás után immár az 57. állandó személyzet tagjaiként megkezdik hat hónapos küldetésüket. Az indítás időpontja december 3-én (hétfőn) magyar idő szerint 12:31. A Galileo Webcast élő internetes közvetítése délben kezdődik, a virtuális stúdió munkatársai: Zsombok Gábor, Vizi Pál Gábor és Tepliczky István.Forrás:

urvilag.hu MK

2017 Kidsnews | All rights reserved