Az amerikai haderő dolgavégezetlenül vonul ki Szíriából


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az egyetlen ok amiért Szíriában vagyunk az Iszlám Állam, de legyőztük a Trump-elnökség alatt.”-posztolta ki a közösségi médiában az Amerikai Egyesült államok elnöke a napokban.

Ezt követően a légicsapások leállításával együtt, hivatalosan is bejelentették az amerikai csapatok kivonását a térségből, amely a hírügynökségi információk alapján az elkövetkezendő 60 -100 napban történik majd meg.

Az Iszlám Államot levegővételhez juttató döntéssel Donald Trump azonban ismét a támadások kereszttüzébe került, és nem csak a szenátusban, hanem a szövetségesei irányából is. Franciaország és Nagy-Britannia gyorsan bejelentette, hogy ők bizony maradnak, és közel sem gondolják az Iszlám Állam elleni harcot befejezetnek. A döbbenetet csak fokozza, hogy döntéssel Trump szembe megy azzal a nagyon is racionális elvárással, hogy az USA és szövetségesei féken tartsák az orosz támogatottságot élvező Iránt a Közel-Keleti térségben.

Ha racionális okokat próbálunk keresni a nemzetközi felháborodást kiváltó döntés mögött akkor az egyetlen értelmes választ Törökország alkupozícióban való megerősödésében kell keresni.  A török elnök ugyanis a szaúdi királyi családhoz fűződő amerikai viszony, és a Hasogdzsi-gyilkosságot kisérő nemzetközi visszhang miatt, korábban példanélküli dominanciával tud fellépni Trumppal szemben.

Márpedig Törökországnak az az érdeke, hogy a saját kurd kisebbsége ne támaszkodhasson egy a szomszédban lévő erős kurd autonóm területre, éppen ezért már korábban is minden eszközzel harcolt egy amerikai-kurd szövetség ellen.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

kitekinto.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved