Így lehet biztonságos a karácsony házi kedvenceinkkel


Tigirl (16éves) - 3 éve

Sok gazdi bosszankodik a karácsony szent ünnepe alatt, mert a drága házi kedvence lenyelte a szaloncukrot, leverte a gömböt, vagy épp felmászott a karácsonyfára. Rövid összeállításunkban néhány tippet adunk a gondtalan ünnepléshez, melyeket a saját történeteinkkel egészítettünk ki.

Madarak:

A madarak ugyanúgy érdeklődnek a fenyőfa iránt, mint bármely kisgyermek.

Például Gréti papagájai a csillogó gömböket szokták birizgálni. Ez esetben vigyázni kell, nehogy leverjék, és eltörjön az üvegdísz, ami számukra is veszélyes lehet. Ezért érdemes legalább a papagájok közelében más anyagból készült dolgokat aggatni a fenyőre (de nem ehetőket!), illetve távol tartani a szárnyasokat a fától.

Macskák:

Tele van a net mémekkel, amik a karácsonyfa és a cicák háborújáról szól. Azonban az én macskám úgy tűnik, hogy még egy papagájnál is gyávább, ugyanis általánosságban fél a gömböktől és a karácsonyfától, így kárt sem tesz benne, aminek nagyon örülök. Azonban szeret láthatatlanná változni, ezért a koromfekete állat bemászik a fa alá és ráfekszik a sötétbarna talp takaróra. Először megijedtem, hogy eltűnt, de most már hozzászoktam. Így ha az ünnepek alatt eltűnik a cica, az első utam a karácsonyfához vezet.

Persze vannak vakmerőbb példányok is, ők tényleg felmásznak a fára, ráadásul megpróbálhatják leverni a díszeket.

A nagyszüleim cicája szintén felmászott már a fára, de volt benne egy csavar: ők mindig csak ezüstfenyőből állítottak karácsonyfát, ami közismert a tűszerű leveleiről. A macska szeretett fakírosat játszani, mert felmászott, de nem jött le. A nagypapámnak kellett őt lehámozni a fatörzsről, persze védőfelszerelésben. 🙂

Ha nincs szíved elszeparálni kedvencedet, próbáld meg leszoktatni arról, hogy kárt tegyen a fában. Utána kell járnod, mi készteti rá, hogy felmásszon. Például ha mozgásigénye van, azt ki kell elégíteni máshogyan. Ha azért mászik fel, mert akkor magasan lehet (a macskák közismerten imádnak a fellegekben létezni), akkor teremts neki lehetőséget a mászókázásra.

Kutyák:

A kutyák nem annyira szoktak fára mászni, helyette megkóstolgatják a mézeskalács-díszeket, vagy a szaloncukrot. A csoki, illetve kakaó, nyírfacukor (főleg nagy mennyiségben) azonban nagyon káros, mérgező lehet kutyusok, cicusok számára, az esetleges műanyag csomagolásról nem is beszélve, így célszerű az ehető díszeket minél magasabbra tenni, hogy az állat még felugorva se érje el.

A műfenyő is veszélyt jelenthet, hiszen az érdeklődőbb természetű házi kedvencek azt is megcsócsálhatják, aminek következményeit szerintem nem kell elemeznem.

Nem árt nagyon figyelni az égősor kábelére sem.

Mi a sarokba szoktuk állítani a fát, ahol van konnektor, így a kábelt már nem éri el a cica. Javaslom mindenkinek ezt a megoldást, amennyiben lehetséges. Ha nem, esetleg megpróbálhatod eldugni a drótot a talp környékén vagy beburkolhatod szigetelőszalaggal, amit nem tudnak átszakítani a fogacskáikkal. Ha dézsás fenyőtök van, ne tegyetek a vízbe vegyszereket, permetet, mert előfordulhat, hogy belenyalint a kutya, macska, és az sem tesz neki jót.

A csillagszórókat mellőzzük, ha kedvencünkkel egy légtérben töltjük a szentestét, mert nagyon nagy ijedtséget vált ki egy állatból a szikra látványa. A díszeket pedig – a saját érdekükben – felakasztgatás helyett rá lehet kötözni az ágakra, így sokkal nehezebb veri le még a madár is. Az angyalhaj szintén kerüljön feljebb, nehogy megrágcsálja a kis kedvenc, különben szájirritációt, lenyelve bélelzáródást okozhat.

Tanulság az egészből, hogy figyelni kell házi kedvenceinkre az ünnepek alatt is, hogy mindenki boldogan, békében tudjon karácsonyozni. Aztán majd úgyis jön a szilveszteri haddelhadd…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved