December 18. – Ezen a napon született Zelk Zoltán


kidsnews (127éves) - 3 éve

1906. december 18-án, Érmihályfalván megszületett Zelk Zoltán magyar költő és prózaíró. A pályafutása során Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjjal is elismert poéta 2012-től lett a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Meséi és költeményei a magyar gyermeklíra alapműveinek számítanak, így a mai napig a bölcsődei és óvodai gyermekfoglalkozások elengedhetetlen kellékei.

A Rákosi korszakban elismert költő volt, mivel rendszeresen méltatta költeményeiben Sztálint és a hazai hatalmi piramis csúcsán elhelyezkedő Rákosi Mátyást is. 1948-ban Baumgarten-díjjal, 1949-ben és 1951-ben Kossuth-, illetve József Attila-díjjal jutalmazták munkásságát. Miután 1956-ban megvilágosodva a forradalom eszméje mellé állt, a kommunista hatalom szemében kegyvesztett lett, és háromévi börtönre ítélték.

A költő 1975-ben / fortepan.hu

A hányattatásai azonban itt nem értek véget. Szabadulása után, pár nap alatt elvesztette feleségét és édesanyját is, így mély érzelmi válságba került. Bár sokáig nem találta a helyét a világban, ezek az események egy új költői korszak kezdetét jelentették nála.

1971-ben az év legszebb költeményének tartott, a „Lobog az éjszakában, haján a hó, száján a hó, rohan a hófúvásban” kezdetű verséért Robert Graves-díjat kapott, 1980-ban pedig SZOT-díjjal tüntették ki. 1981. április 23-án halt meg Budapesten.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kiemelt kép: Fortepan.hu/Kádas Tibor

2017 Kidsnews | All rights reserved