December 19. – Thomas Mann a nácik ellensége volt


kidsnews (127éves) - 3 éve

1936. december 19-én a németországi nemzetiszocialista hatalom egy korábbi beszéde és nyílt náciellenessége miatt megfosztotta állampolgárságától és a bonni egyetem által adományozott doktori címétől Thomas Mann Nobel-díjas írót.

A kinyilatkoztatását -amely „német beszéd”-ként foglalta el helyét a történelemkönyvek lapjain- még az 1930. szeptemberében lezajlott németországi választások után tette közkinccsé:

„A nemzetiszocializmus az excentrikus barbárság és a primitív-tömegdemokratikus vásári durvaság óriáshulláma, tömeges görcsbeesés, bódécsörgettyűzés, hallelúja és monoton slágerszavak dervisszerű ismétlése, míg mindenkinek habzani nem kezd a szája. Vajon ez német dolog? Tényleg megvalósítandó-e egy primitív, tisztavérű, egyszerű szívű és értelmű, sarokösszecsapó, kékszeműen engedelmeskedő és stramm naivság eszménye, ezen teljes nemzeti szimplicitás, egy olyan érett, sokat tapasztalt kultúrnép esetében, mint a német?”

Bár a beszéd a teremben hatalmas tapsot kapott, a falakon kívül egyre sokasodó nácikat már nem tudta megállítani, ezért a nyíltan háború- és rendszerellenes író és felesége 1933-ban, Németországnak hátat fordítva külföldre utaztak. Önként vállalt száműzetésük első állomása Dél-Franciaország volt, majd Svájcba költöztek, ahol Zürich közelében, Küsnachtban telepedtek le.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved