December 25.- Az 1914-es karácsonyi tűzszünet


kidsnews (127éves) - 3 éve

A karácsonyi tűzszünet -amely az első világháború legismertebb története- spontán alakult ki. 1914. december 25-én, a korábban parancsra egymást öldöklő katonák úgy gondolták, hogy karácsonykor nem lövöldözni, hanem ünnepelni kell. A nyugati fronton lévő Ypres város melletti lövészárkokban ezért tábortüzeket gyújtottak, majd néhány lélekmelegítő után felhangzottak a jól ismert karácsonyi énekek.

Arról, hogy az angolok vagy a németek keresték-e elsőként a másik fél társaságát ma már megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy ez az este közös megemlékezésekkel és nációkon átívelő bolondozással zárult.

A katonák ezután összegyűjtötték a csatatéren elesett bajtársaikat majd tisztességgel eltemették őket. A közös karácsony betetőzéseként még egy angol-német futballmeccset is megrendeztek, amivel végképp kiverték a biztosítékot parancsnokaiknál.

„Az ellenséggel való barátkozás csökkenti a harci kedvet, és minden szinten gátolja a támadó szellem kibontakozását.”

-mondták a brit tábornokok, és a következő években rohamokat és heves tűzérségi támadást időzítettek a karácsony napjaira. Persze a németek sem kockáztattak, ezért a kedélyesebb szász egységeket december végén pár napra kérlelhetetlen poroszokra cserélték ki.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

pbs.org

képek: wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved