December 26. – Mindszenty József bíboros a kommunisták fogságában


kidsnews (127éves) - 3 éve

1948. december 26-án, a kommunista hatóságok hazaárulás és valutaüzérkedés gyanúja alapján bűnügyi őrizetbe vették Mindszenty József bíborost, a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakját.

Az amúgy is egyházellenes, és az 1947-es országgyűlési választáson hatalomra jutott Magyar Kommunista Párt ugyanis nem tűrte tovább, hogy egy egyházi személy nyilvánosan bírálja Magyarország közállapotának fokozatos romlását és a politikai rendőrség mindennapi terrorját.

A bíborost a nemzetközi tiltakozás ellenére a rettegett Államvédelmi Hatóság központjába vitték, ahol a napokig tartó fizikai bántalmazás, és a szovjet elvtársak által javasolt tudatmódosító szerek hatására beismert minden koholt bűncselekményt.

„Éjjel 11 óra. Megint kihallgatásra visznek, 72 órás nem alvás és az állandóan megismételt gumibotozások után. A vallatás tárgya egész éjjel az összeesküvés és kémkedés. Most már teljesen magamra maradtam, kimerülten és elcsigázottan. Egyedül kell érvelnem, amikor újra és újra elém rakják aláírásra a hegymagasságúvá nőtt jegyzőkönyvkötegeket. Amíg az aláírást megtagadom, Décsi alezredes éjjelenként 2-3 ízben is átad a kínzómnak, aki felugrik, visz a cellámba, levetkőztet, leteper és kéjes gyönyörűséggel záporozza rám az ütéseket. Fizikai megtörésemre szolgál egy másik kegyetlen módszer is, nem engednek aludni” -írta emlékirataiban.

Az 1949. február 8-án, a Budapesti Népbíróság kirakatperében a bíborost életfogytig tartó fegyházra ítélték, amelyet követően hét évet töltött az Államvédelmi Hatóság fogságában. 1955-től a politikai rendőrség által biztosított háziőrizetbe helyezték, ahonnan 1956-ban a forradalom alatt egyszerűen elengedték. Budapestre jött és ismét az egyház élére állt.

A forradalom utolsó napján még rádióbeszédet mondott, majd a szovjet invázió miatt az Egyesült Államok budapesti rezidenciájára menekült, ahol 14 éven keresztül várta a dolgok jobbra fordulását.

Magyarországot 1971. szeptember 28-án, a pápának fogadott engedelmesség okán hagyta el. 1975. május 6-án halt meg 83 éves korában a bécsi Irgalmasok Kórházában, hamvait pedig csak a rendszerváltás követően, 1991-ben lehetett hazahozni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved