December 30. – Ezen a napon zárt be Teleki Blanka leánynevelő intézete


kidsnews (127éves) - 3 éve

A magyar nőnevelés úttörője, Teleki Blanka grófnő 1846-ban nyitotta meg demokratikus szellemű leánynevelő intézetét Budapesten azzal a céllal, hogy a hazai főrangúak 8-12 éves lányaiból a magyar nyelv és nemzet iránt elkötelezett úrinőket neveljen ki.

A korszerű oktatást nyújtó és a női egyenjogúságot is hirdető intézményben olyan neves szaktanárok tanítottak, mint például Leöwey Klára vagy Vasvári Pál.

Teleki Blanka – Szózat a magyar főrendű nők nevelése ügyében:

Pirul a magyar hölgy, ha mívelt ember magyarul szólítja meg – nem is sejdíti, hogy nemes, emelkedett gondolatot fejezhetne ki azon nyelv, melyet csak a szegény, alárendelt osztály szájából hallott. Három, négy idegen nyelvben jártas Magyarország leánya, akármely más nemzet történetét, mostani állapotát jól ismeri – de nemzeti nyelvét nem érti, hona hajdanából nincsenek képei, hazája jelen küzdelme pedig gyakran mint gúny tárgya tűn fel előtte. Legszebb álmai, legforróbb vágyai Párizst, Londont varázsolják eleibe, ott tölthetni életét legnagyobb földi boldogságnak képzeli — még csak messzünnen sem jut a dús magyar úrhölgynek eszébe, hogy a sors őt ide rendelte, hogy minél nagyobb adományokkal áldá meg őt a végzet, annál több kötelességet is mért reá, hogy minél elhanyagoltabb a haza, annál inkább tartozik annak minden gyermeke előmenetelén munkálni.”

Pest kiürítése miatt, 1848. december 30-án Teleki kénytelen volt elhagyni a leányneveldét, és Leövey Klárával Debrecenbe, Nagyváradra, majd végül Szegedre menekült.

A szabadságharc leverése után sokáig forradalmárokat és menekülteket bujtatott, amiért a bécsi rendőrség 1851-ben letartóztatta. 1853-ban a haditörvényszék 10 év fogságra ítélte, elsődlegesen a magyar szellemű leánynevelés vádjával.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

brunszvikterez.hu

kiemelt kép: fortepan.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved