December 5.- A Lenin atomjégtörő


kidsnews (127éves) - 3 éve

1957. december 5-én Leningrádban vízre bocsájtották a világ első nukleáris meghajtással rendelkező felszíni hajóját, a Lenin atomjégtörőt. A 27 méter széles, 16 ezer tonna vízkiszorítású, a 2-3 méteres jeget is törni képes hajóban, a működéshez szükséges energiát 3 darab, egyenként 90 megawatt teljesítményű nyomottvizes reaktor szolgáltatta.

A hajót rövid idő alatt, először 1965-ben, majd 1967-ben is érte egy-egy a primerköri hűtést érintő reaktorbaleset, amelyet követően használhatatlanná és javíthatatlanná váltak a túlhevült reaktormagok.

Ezután, a három OK-150-es helyett kettő darab lényegesen nagyobb teljesítményű OK-900-as reaktort kapott a hajó. Szolgálatot 1989-ig látott el, majd 2005-ben múzeumhajóvá alakították át.

Az akár kettő évig is folyamatos teljesítményt nyújtó atomreaktorok beépítése egy jégtörőbe azért vált szükségessé, mert az északi jég elleni küzdelem rengeteg üzemanyagot igényelt korábban. Egy ilyen hajó akár három tonna üzemanyagot is elégetett mindössze egyetlen óra alatt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

By Andrew Shiva / Wikipedia, CC BY-SA 4.0,

2017 Kidsnews | All rights reserved