Nem Marvel, itt a budaörsi szuperhősnő.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Fejérné Hodut Éva, amikor a napokban az egyik bevásárlóközpont csemegepultjánál találkoztunk pontosan ugyanúgy válogatta a karácsonyi asztalra valót, mint bárki más. Kiderült ő is ugyanazzal az izgalommal készül az év végi ünnepekre, ugyanúgy tervezgeti mivel tehetné boldogabbá családját, mint ahogyan azt tesszük mi magunk is. Egy valamiben azért mégis különbözünk tőle. A többdiplomás fiatal, a napi munka és az ünnepi bevásárlás után ugyanis nem a biztonságos otthonában, szerettei között töltötte az éjszakát, hanem a budaörsi tűzoltólaktanyában. Éva ugyanis önkéntesként évek óta rendszeresen áldozza fel szabadidejét, hogyha kell pár percen belül ott teremjen, ahonnan mások leginkább elkívánkoznak. Tüzet olt, embereket ment, felkészít és oktat is ha kell.

Hogyan jött az ötlet, hogy önkéntes tűzoltónak állj?

Erre szerintem még én magam sem tudom az egyértelmű választ – nevet. Talán és legfőképpen édesapámhoz köthető, aki megszeretette velem ezt a hivatást és utat mutatott úgy, hogy igazából sosem beszéltünk arról, hogy nekem efelé kellene orientálódnom. Sose volt ez elvárás részéről, ez nem egy rám erőltetett szerep. Gyerekkorom óta körülvett a tűzoltóság, hiszen apukám hivatásos tűzoltó volt nyugdíjazásáig, illetve a mai napig önkéntes tűzoltó. Tulajdonképpen utóbbinak köszönhetem, hogy önkéntes lettem én is, mert kamaszkoromban egyre többet jártam le vele a budaörsi önkéntesekhez, ahol parancsnok az ezredforduló elejétől.

Tizenpár évesen a húgommal csak a rexasztal miatt lógtunk az egyesület környékén, vagy vártuk aput, hogy végezzen a teendőivel. Aztán a gimnáziumi éveim végén egyszer csak a tagságból megkérdezték páran, hogy miért nem jelentkezem tagnak, ha már úgyis „itt rontom a levegőt”. Végül hivatalosan 2008-ban lettem tagja a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesületnek, akkor második nőként.

 

fotó: Nagy Ágnes Katalin

Mostanában sokat hallani a metoo kampány kapcsán a női egyenjogúságról, milyennek látod te ezt a kérdést egy ilyen klasszikus férfi feladatot végezve?

Azt le kell szögezni, hogy nem véletlen, hogy hivatásos, vonulós tűzoltó nem lehet nő. A tűzoltási/műszaki mentéssel járó feladatok komoly fizikai erőnlétet követelnek, különösen az órákig, extrém esetekben napokig (favágás vihar után, árvíz) elhúzódó káreseteknél. Nehezek a szerszámok, eszközök – csupán a védőruha és az alapfelszerelés 20-25 kg. Ugyanakkor azt is el tudom mondani, hogy voltam már olyan káresetnél, ahol nőként jobban helyt tudtunk állni, mint kevésbé rátermett férfi (önkéntes) társunk. Egyesületünkben jelenleg négy aktív, beosztott tűzoltónő tevékenykedik. Mindannyian vonulunk káresetekhez. Említésre méltó, hogy az egyesületünk önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület (ÖTE), ami azt jelenti, hogy bizonyos káresetekhez önállóan, hivatásos egységek nélkül vonulunk és számoljuk fel. Ezért előfordulhat az is, hogy a minimum 4 főből kettő nő és így is végrehajtjuk a ránk bízott feladatot.

Mi volt a legdurvább pillanat tűzoltóként, amivel szembe kellett nézned?

Az elmúlt tíz évben rengeteg eseménynek lehettem a tanúja, vannak emlékezetesek és kevésbé azok. 2009. májusában volt egy komolyabb erdőtűz Pest megyében, Üllő település közelében Csévharaszton, amihez teljesen véletlenül, átutazóként keveredtünk. Egy tűzoltónapról jöttünk hazafelé Farmosról, amikor óriási füstre lettünk figyelmesek és ezzel egy időben a rádión keresztül hallottuk a káresethez vonuló rajokat. Rádióforgalmazással felajánlottuk a segítségünket, így egy 15 hektáros fenyveserdőhöz vonultunk, aminek a harmada égett. Több órán keresztül zajlott az oltás, amit nehezített a szél, a homokos talaj. Amikor tűzoltásvezetői utasításra fel kellett deríteni, hogy merre terjedt tovább a tűz, akkor éreztem, hogy mennyire jelentéktelen az ember a természet erőivel szemben. A lángok közepén állni úgy, hogy körülötted minden ég több méter magasan, egészen leírhatatlan érzés.

Ehhez hasonló volt a 2013-as árvíz, amikor a Margitszigeten és Nagymaros településen építettük a gátakat, meg a 2013-as hóhelyzet is, amikor műszaki mentéseket végeztünk az M1-es autópályán. De 2015 nyarán is volt emlékezetes pár nap, amikor egy nagy vihar után egész éjszaka fát vágtunk a városban, majd az utána levő 2-3 napban is munkaidő után.

 

fotó: Májer Emese

Mindezek ellenére mindent összevetve számomra a legdurvább eset nem komoly káreseményhez köthető. Pár éve erdőben füsthöz riasztottak minket, amikor megtaláltuk a füst eredetét egy hajléktalan, korombeli lányt találtunk az erődben, aki a „lakhatásra” szánt kalibája mellett ételt próbált készíteni magának egy olyan elkormozódott és koszos edényben, amiből a kutyámnak se adnék enni. Szörnyű látvány volt. Rögtön átértékeltem az élethelyzetemet.

Tanultál meg magadról valamit a tűzoltás kapcsán?

Önkéntes tűzoltóként nem csak tűzesetekhez járunk, hanem műszaki mentéshez is. Konkrétan tűzoltáshoz kapcsolódó, magammal kapcsolatos felfedezés nem ért. Mindig fel kell készülni a legváratlanabb helyzetekre. Az ember mindenre képes, csak akarni kell.

Mit jelent neked az önkéntesség?

Leginkább büszkeséggel tölt el, hogy tagja lehetek egy olyan csapatnak, ami azért működik, hogy másokon segíthessünk mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Egyesületünkben mindenki önkéntes, térítésmentesen tevékenykedik Budaörs város lakosságának biztonságáért és a fiatalok tűzmegelőzési neveltetéséért. Sokan nem tudják, de önkéntes tűzoltónak lenni azt jelenti, hogy munkaidőn kívül, a szabadidőnket áldozva végezzük ezt a hivatást. Mi, ha riasztás van otthonról érkezünk a laktanyába – ezért tűnhet úgy, hogy későn érünk ki pedig a riasztástól számítva 10 percen belül elindulunk már a szertártól a káresethez. Ha ez hajnali kettőkor történik, akkor az alvás, a pihenőidő rovására megyünk oda, ahova kell és a káreset után megyünk dolgozni, akkor is ha órákig vagyunk kint valahol. Ilyenkor az is előfordul, hogy nem alszunk és másnap a munkahelyünkön ugyanúgy helyt kell állni, mintha átaludtuk volna az éjszakát.

Persze senki sem kötelez minderre, magunk miatt választottuk ezt az utat. Jól esik a társadalmi megbecsülés, de mindezt nem lehetne végezni, ha nem állna mögöttem egy olyan támogató és szeretetteljes család, mint amilyen nekem van!

Az amerikai hadseregben sokáig figyelték a katonák viselkedését, ha ellenkező nemű volt a bajtársuk, és a statisztika azt mutatta, hogy a férfiak sokkal nehezen kezelik, ha a bajban lévő társuk nő. Egyszerűen felülkerekedik bennük a védelmezés ösztöne. Téged mennyire engednek a fiúk, a tűz közelébe ?

Ugyanannyira, mintha férfi lennék. A káreseteknél a beavatkozó állomány részéről nincsenek nők és férfiak, tűzoltók vannak, akik azért vannak ott, mert képesítéssel rendelkeznek és a fizikai állapotuk is megfelelő a feladat elvégzésére. Amit parancsba kapunk, azt végezzük el.

Mennyit vagy egy hónapban a tűzoltóságon?

Hosszú évekig hétköznap a munkaidőm után délután négytől, reggel ötig-hatig és egész hétvégén riasztható voltam, míg Budaörsön éltünk és a munkahelyem is helyben volt. A tűzoltóságon egy számítógépes rendszert működtetünk, amiben megtalálható, hogy ki, mikor, mettől-meddig riasztható káresetekhez. A megjelölt időszakban készenlétben álltam, de lehettem ezalatt otthon, vagy a városban bárhol, de lényeg az, ha esemény van, riasztanak és a riasztástól számítva 10 percen belül el kell indulnunk a laktanyából (persze úgy, hogy előtte odaérjek és át is öltözzek), és kivonulunk az adott esethez. Ez lehet tűzoltás vagy műszaki mentés.

Azóta munkahelyet is váltottam és elköltöztünk a városból. Bánatomra, nem tudok olyan sok időt tölteni a tűzoltóságon, mint korábban, pedig szerves része az életemnek. Most már csak akkor tudok káresethez vonulni és riasztható lenni, ha egyébként is a tűzoltóságon töltöm a szabadidőm. Alapjáraton havonta kétszer 12 óra híradó szolgálatot kötelező adni a tagságnak, amit mindig kitöltök.

Milyen képzésen kell részt venni, hogy önkéntes tűzoltó lehess ?

Önkéntes tűzoltóvá válni viszonylag egyszerű, a szabadidőddel fizetsz érte. Ahhoz, hogy vonulós tűzoltó legyél, el kell végezni egy 40 órás tanfolyamot, majd vizsgázni kell. A későbbiekben pedig minden kisgépre (pl.: szivattyú, feszítő-vágó berendezés, láncfűrész, korongos roncsdaraboló, emelőpárna) külön-külön kisgépes vizsgát kell tenni, ami feljogosít a használatához.

Sajnálattal azt tapasztaljuk, hogy nincs utánpótlás, a mai fiatalság körében nem népszerű az önkéntesség.

Mennyire tudják, amikor fogod a beavatkozó sugárcsövet a füst közepén, hogy te önkéntes vagy és ha rájönnek hogyan reagálnak az emberek?

Véleményem szerint nem foglalkoznak az állampolgárok azzal, hogy ki jött őt megmenteni – nem is várható el tőlük. Neki ég a háza, vagy beszorult a gépkocsijába. A lényeg, hogy az életveszély megszűnjön, mentsük az életet, anyagi javakat. Ha esetleg a káreset után mégis kiderül, hogy vannak a csapatban önkéntesek, netalán talán csak önkéntesek vesznek részt a mentésben furcsállják az emberek, hogy mi ezt miért csináljuk és értetlenül állnak a helyzet előtt.

Hogyan épül fel a Budaörs ÖTE, vannak konkrét beosztások?

Három vezető van elnök, parancsnok, és a gazdasági vezető, a többiek beosztott vonulós tűzoltók, és akadnak pártoló tagok is. A gépjármű fecskendőre pedig úgy ülhetünk fel, ha megvan a korábban említett 40 órás tanfolyamunk. Külön beosztás még a tagság részéről a tűzoltás- és gépkocsivezető. Ezt a két beosztást az láthatja el, aki rendelkezik az ehhez szükséges végzettséggel.

Az egyesületünkbe kortól és nemtől függetlenül várunk szeretettel új tagokat, szükség van a vérfrissítésre.

A komoly munka mellett bemutatókat szoktunk tartani, gyerekeknek és fiataloknak tűzmegelőzési előadásokkal készülünk, minden évben közreműködünk az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny döntőjének lebonyolításában, ugyanakkor a szórakozás sem maradhat el; rendeztünk már tűzoltó bált, táncforgatagban is részt vettünk és klipforgatásban segédkeztünk.

Ha valaki a rólad szóló cikket olvasva kedvet kapott csatlakozni hol teheti meg?

Jelentkezni lehet a 06-23-500-007-es telefonszámon, vagy személyesen a 2040 Budaörs, Dózsa György u. 10. szám alatti székhelyünkön, de megtaláltok minket a közösségi platformon is: https://www.facebook.com/budaorsituzoltosag/

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Nyitóképet készítette: Nagy Ágnes Katalin

2017 Kidsnews | All rights reserved