Fujj, milyen a fogad?! – amit tudni kell a fogkőről és szájápolásról kutyásoknak, cicásoknak


Tigirl (16éves) - 3 éve

A fogkőről nem kell sokat mesélnem, hiszen a legtöbb kutya-, vagy macskatulajdonos találkozott már a problémával. Állatorvosainkat, dr. Molnár Józsefet ezúttal háziállataink szájápolásáról és annak fontosságáról kérdeztük.

Egészen pontosan mi a fogkő és mitől alakul ki?

A fogkő lényegében a kutyák és macskák fogain kialakuló baktérium kolónia, amibe különféle sók rakódnak. Ahogy növekszik, az íny alá bekúszik és fellazítja a fog és a fogmeder közötti kapcsolatot. A fogkőben található baktériumok elszaporodva megtámadhatják a fog állományát, a foggyökeret,  ami a fogak elvesztéséhez vezethet. Tályog, sipoly (Olyan csatornák egyes testrészek között, amelyek általában a feltört tályog miatt egy kijárattal rendelkeznek a test belső vagy külső felszíne felé. Ezek folyamatosan váladékoznak – a szerk.) is kialakulhat. Ilyenkor mindenképp orvosi beavatkozás szükséges. A baktériumok a vérbe kerülve még vese infarktust, szívbelhártya gyulladást (szívbillentyűket megtámadó fertőzést) is okozhatnak, ami már életveszélyes állapot lehet. Ezért fontos a fogkő mielőbbi eltávolítása.
Nem nehéz felismerni, ha kutyusunk, cicusunk szájában fogkő van, hasonlít az embereket “boldogító” képződményre. Ráadásul meglehetősen fájdalmas, emiatt az állatok nem szívesen esznek, kedvetlenné válnak.

 

Ha már kialakult, hogyan szabadulhatunk meg tőle?

A legjobb megoldás az ultrahangos fogkő eltávolítás, Ehhez mindig elaltatjuk az állatot, hogy ne mozogjon az eljárás közben, és tökéletes munkát végezhessünk, minden foghoz jól hozzáférjünk.

Hogyan előzhetjük meg a fogkő kialakulását?

Sok olyan termék kapható a szakboltokban, amelyek megváltoztatják a nyál összetételét, így csökkentve a fogkő kialakulásának esélyét. Ezek általában be is válnak, de nem nyújtanak 100%-os védelmet. Emellett lehet vásárolni kutya és macska-fogkefét és fogkrémet, azonban előtte kedvencünkkel kell tárgyalni, hogy hajlandó-e végigcsinálni rendszeresen egy fogmosást a saját érdekében. 🙂

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved