Gamer léttől a filmvászonig, a Minecraftos YouTuberek filmsorozatot forgatnak!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Mi történik, ha sok YouTuber találkozik, és együtt alkotásba kezd? Mire gondolsz, ha nevét meghallod? Hát biztosan nem arra, amire vállalkoztak.

Az ismert influenszerek ugyanis zsDav vezetésével filmeket forgatnak az általunk is jól ismert Minecraft játék keretein belül. Az ötletet a Star Network karolta fel, és életre hívták a MineCinema rendezvénysorozatot, ahol az elkészült filmek mellett számtalan egyéb programmal találkozhatnak majd a rajongók.

Tóth Bálinttal a rendezvények projectvezetőjével és zsDavval beszélgettük a MineCinema filmekről és a januárban elsőként megrendezésre kerülő eseményről.

kidsnews.hu: Hogyan kezdődött a MineCinema története? Mikor és hogyan készült az első film?

zsDav: Már egészen régen is csináltam a YouTube-ra filmeket a Minecraft-ból, de azok közel sem voltak olyan kidolgozottak. Aztán az egyik ismerősömmel elhatároztuk, hogy el kellene juttatni valamelyiket a moziba. A Star Network szerencsére készségesen beállt a rendezvény mögé, így már a nyolcadik MineCinemát fogjuk velük megcsinálni.

Az első filmbe igazából egy kém story-t szántam, de akkor még nem sejtettem, hogy ilyen nehéz feladat ennyi embert beleírni egy történetbe. Ami továbbá nehézséget okozott, az az volt, hogy iszonyatosan nehezen ment maga a forgatás. Napokon keresztül vettünk fel egy-egy jelenetet és még így sem sikerült azt a hatást elérni, amit a későbbi filmekben. Mostanra már ez a folyamat gördülékenyen megy.

kidsnews.hu: Ki, mikor, és hogyan építi az háttereket, eszközöket, helyszíneket, amit a filmben használtok?  

zsDav: Ha a forgatókönyv elkészül, akkor utána elküldöm a helyszínek leírását az építőknek és ők a legjobb tudásuk szerint megvalósítják azt. Ha valami nem olyan, amilyet elképzeltem a forgatókönyvben, akkor azt a forgatáson átépítjük. Az építés a forgatás megkezdése előtt szokott jóval elkezdődni, de nem egyszer volt már arra példa, hogy a forgatással párhuzamosan készült el egy-egy helyszín vagy épület. A felvételeknél nem szoktam mod-okat használni, leszámítva a shadert.

kidsnews.hu: Hogyan alakul ki egy-egy történet koncepciója? Ki írja a forgatókönyvet, mennyire formáljátok a karaktereket? Sokszor improvizáltok?

zsDav: Tele vagyok történetekkel. Nehezemre az esik, hogy kiválasszam a lehető legjobbat, ami nem mindig szokott sikerülni. Általában ihletet egy elejtett szó vagy egy filmrészlet ad. Az első filmtől a hatodikig én írtam egyedül a forgatókönyveket a hetediket és a most készülő nyolcadikat már Ungdani segítségével, aki szerintem jó hatással van a történetekre. Kalandos utazás megírni egy forgatókönyvet hiszen egy még el nem készül történeten megy végig az ember, majd ezután a moziteremben végignézi az elkészült filmet és az mindig olyan jó érzés. Improvizáció nincsen, vagy csak nagyon minimálisan. Általában mindent megírunk előre, hogy ne legyen a forgatás alatt gond belőle.

kidsnews.hu: Mennyire stabil a szereplőgárda?

zsDav: Viszonylag stabil, vannak részek, ahol kimaradtak szereplők, de a következőkben ismét felbukkannak. Esetleg új tagokkal is bővül a csapat.

kidsnews.hu: Vannak -e kialakult szerepek a csapaton belül?

zsDav: Gonosz vagyok, de azt kell mondjam, hogy szegény Andi valamiért rendszeresen olyan szerepet kap, ahol a karakterének első útja mindig egy kocsma. Ez már töretlen időtlen idők óta. Amúgy nincsenek megszokott szerepek, mindig cserélgetjük őket a változatosság végett.

kidsnews.hu: Mennyi idő alatt készül el egy film?

zsDav: Általában 3-4 hónap a forgatókönyv megírásával együtt az elkészült filmig. Hosszadalmas folyamat és nem is megállás nélkül dolgozunk rajta, van olyan, hogy kimarad pár nap valami miatt. A tapasztalatok azt mutatták, hogy egy nap kettő, vagy maximum három jelenetet tudunk elkészíteni. A legtöbbször a körmömet rágom az idegességtől, hogy elkészül-e időre a film. A legneccesebb ilyen pillanatok talán a negyedik film esetében volt, amikor a rendezvény előtt két nappal lettünk készen vele, mert újra kellett csinálni pár jelenetet.

kidsnews.hu: A főorvos című, januárban bemutatandó filmetek vonatkozásában tudnál mondani valami kulisszatitkot ? Ki leszel te?  

zsDav: Nem szeretnék sokat elárulni a készülő filmről, mert eléggé csavaros story-t raktunk szerintem össze. Annyit viszont elkotyognék, hogy egy kórházban fog játszódni, ahol nem minden az, aminek látszik. Meg még annyit így fél mondatban, hogy a műfaját tekintve HORROR lesz 😉

kidsnews.hu: Sok szülő aggódik a gyerekek játékfüggősége miatt, miközben például a Minecraftot az iskolákban is használják alternatív edukációs programként. A Minecinema pedig még egy lehetőség, amelyben megmutatkozhat a játék sokoldalúsága. A blokkrendszeren kívül mi az, amitől ennyire jól hasznosítható a játék az élet számtalan területén?

Bálint: Elképesztő, hogy a Minecraft mennyi mindenre alkalmas tud lenni. Egyrészt a blokkrendszernek köszönhetően monumentális épületeket lehet megépíteni, legyen akár az a Parlament vagy egy fiktív fantasy világ, vagy a játékos saját kis faluja. Valóban sok helyen már a tanítás eszközeként is használják, ugyanis van olyan verziója, ami Minecraft Edu névre hallgat, ahol már kvázi kémiai kísérleteket is lehet szimulálni benne. Ezen kívül ott van a Redstone ami a programozás részébe ad betekintést.

A Minecraft egy nyitott játék, ami azt jelenti, hogy például egy lóversenyt le tudok programozni a játékon belül és megoszthatom másokkal. Ennek pedig hosszú távon is nagy haszna lehet egy játékos számára, hiszen például egy programozási vagy építészeti tapasztalattal az egyetemen is ki tud emelkedni majd. Összességében azt mondanám, hogy a platform nyitottsága és a közösség ereje az, ami ezeket a kreatív megoldásokat szüli.

kidsnews.hu: Miben különbözik egy Minecinema rendezvény a többi gamer vagy videós találkozótól?

Bálint: A rendezvény célja, hogy a nézők minél gazdagabb élményekkel távozzanak, és emellett a videósokra is nagy hangsúlyt fektetünk. A film mellett például bár van dedikálás, de kevésbé megterhelő módon, mint más eseményeknél, mert kisebb turnusokban vannak és több szünettel. A dedikálások mindig fárasztók a videósok számára és nem is a legmotiválóbbak, de mivel a nézők nagyon szeretik, így muszáj a program részévé tenni. De ez nem jelenti azt, hogy 5-6 órán keresztül csak dedikálnak a videósok.

Ráadásul a dedikálás mellett interaktív játékokat is szoktunk tartani műsorvezetővel, így mind a nézők mind a videósok szórakozhatnak és jobban megismerhetik egymást. A játékok között vannak kvízek a filmről és interaktív csapatjátékok is. Amit fontos kiemelni még, hogy egyszerre sosincs több ezer ember az eseményen, mert turnusokban jönnek a látogatók, így sokkal inkább családi esemény hangulata lesz az egész eseménynek. Vannak már olyan nézők is akik az első óta járnak hozzánk, sőt vannak olyanok, akik már segíteni is szoktak önszántukból a szervező csapatnak a helyszíni munkában.

Hol és mikor lesz a következő esemény?

Bálint: Mivel a következő film teljesen animált lesz, ami óriási előrelépés minőség terén, így a megszokott decemberi dátum helyett most januárban tartjuk az eseményt. Január 20-án, 26-án és 27-én nézhetik meg a látogatók a Lurdy Moziban.

kidsnews.hu: Kik azok a youtuberek akikkel lehet találkozni majd a rendezvényen?

Ebben a filmben összesen 13 videós szerepel, akik közül 12-vel lehet találkozni majd: zsDav, Doggyandi, IceBlueBird, luckeY, Anett és Ancsa, Ownmckendry, Walrusz, Chabinho, Baluka, Sajt32 és Uborcraft.

kidsnews.hu: A látogatók általában nagyon fiatalok, mennyire családi rendezvény a MineCinema? Csináltok esetleg valamiféle szülőmegőrzőt, ahol a fiatalok letámaszthatják a szülőket?

Bálint: Abszolút családi eseményről van szó! Rengeteg szülő, nagyszülő rokon látogat ki, akik közül sokan megnézik a gyerekekkel a filmet. A mozitermi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy nem egy élvezni is szokta a filmet, ráadásul egyre többen. Viszont arra is figyelünk, hogy azok a szülők, akik nem mennek be a moziba, a kétórás program alatt ne unatkozzanak.

Jelenleg ez a „Neten a Gyerekem” név alatt fut, aminek a keretében szakértők, pszichológusok segítségével tartunk előadásokat a videózásról, az online világ előnyeiről és a veszélyeiről, hogy minél közelebb hozzuk a két generációt. Egyelőre még ez gyerekcipőben jár szerintem, mivel van még bőven fejleszteni rajta. Jelenleg kevés szülőt érdekelnek ezek az előadások, talán egy nagyobb szabású társadalmi felvilágosításra is szükség lenne a sikerhez.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved