Ha az emberiség nem cselekszik most, jelenlegi civilizációnk összeomlik.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Ha az emberiség nem cselekszik haladéktalanul, a Föld élővilága kipusztul és a jelenlegi civilizációnk összeomlik – hangzott el az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 24. ülésén Katowicében.

António Guterres, az ENSZ főtitkára beszédében kihangsúlyozta: túl lassan cselekszünk és ha rövid időn belül nem sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor az Antarktisz és az Északi-sarkvidék jege elolvad, majd szerte a bolygón megemelkedik a természetes vizek szintje. Számtalan szárazföldi területet vesztünk majd így el, amely miatt jelentősen csökken majd az élelmiszernövények termelése is. Ez még nem minden, ugyanis a számítások szerint a jelenleginél sokkal rosszabb lesz a levegő minősége is.

A fentiek alapján nem véletlen, hogy a hétfőn kezdődött katowicei csúcstalálkozó legfőbb feladata, hogy a  Párizsi Megállapodás legfontosabb célkitűzései vonatkozásában a megvalósításukhoz szükséges részéleteket kidolgozzák. A feladat arra találni megoldást, hogy az iparosodást megelőző szinthez képest, a sokszor hangoztatott kettő Celsius-fokon belül tartsák globális hőmérséklet emelkedését.

Az ENSZ főtitkára szerint ehhez az kell, hogy 2030-ra 45 százalékkal csökkentse a világ a szén-dioxid-kibocsátását. Ez csak akkor lehetséges, ha végleg megszüntetjük a szénalapú energiahordozók használatát, ami a jelenleg az áramfogyasztásunk közel egyharmadát adja.

A csúcstalálkozón olyan ismert emberek is megszólaltak, mint Amal Clooney, Arnold Schwarzenegger és Sir David Attenborough, aki az emberek hangját képviseli a találkozón. A világhírű természettudós beszédében hangsúlyozta, emberek milliói várnak határozott cselekvést a világ vezetőitől, és az emberiség tagjai hajlandók áldozatott hozni egy fenntartható világért.

A csúcstalálkozó megnyitóját és beszédeket itt tudod megnézni.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved