Jancsi és Juliska egészséges mézeskalácsházának receptje


Gréti (16éves) - 3 éve

Mézeskalács szinte minden háztartásban készül karácsonykor. Létezik díszített, állatka, szív, vagy emberke formájú. A neten sokféle receptbe botlik az ember. Többsége hagyományos leírás (cukorral), viszont az utóbbi években egyre felkapottabbak lettek a mindenféle mentes mézesek is. Ezekkel viszont igen sokat kell kísérletezni, hogy jól is sikerüljön, ne essen szét – a szokásos problémák J gondolom ismerős – és még finom is legyen. Ezért most megosztom veletek azt a receptet, amit mi már évek óta készítünk itthon és mindig bejön. Az a pláne benne, hogy cukormentes és mégis finom. Amikor elkezdtem írni ezt a cikket kicsit utánanéztem a mézeskalács eredetének és nagyon érdekesnek találtam.

Európában a németek terjesztették el, Magyarországra pedig az Árpád-ház idején (1000-1301) került. A mesékben is sokszor feltűnik, mint például a „Jancsi és Juliskában” házikó formájában. Azt viszont kevesen tudják, hogy a mese nem csupán a Grimm testvérek agyszüleménye, hanem részben valóság.

Ezt a megdöbbentő történetet egy Georg Osseg nevű amatőr archeológus fedezte fel, és rekonstruálta. Az események Frankfurttól kb. 35 km-re történtek. Bármennyire is elképzelhetetlen kutatása szerint, az akkor már ismert mézeskalács receptje volt az oka egy szörnyű halálesetnek. A receptet egy Katharina Schrader nevű nő kísérletezte ki. Mivel igen jól ment neki az üzlet, sokan irigyelték, köztük Hans Metzler is, aki először úgy akart hozzájutni a recepthez, hogy feleségül kérte Schrader asszonyt. Mikor aztán a nő kikosarazta, a férfi feljelentette, mint boszorkányt, aki állítólag seprűnyélen lovagol, a hozzá betérőket felhizlalja és megeszi. (elég bizarr! J) Szerencsére a feljelentésnek nem lett semmi következménye.

Katharina a spessarti erdőbe menekült és ott alakította ki saját mézeskalács sütödéjét. Amikor azonban süteményének jó híre már veszélyeztette Metzler udvari szállítói státuszát, a férfi húgával együtt felkereste Katharinát erdei házában, megölte, s az egyik, még meleg kemencébe dobta.

 

A mézeskalácsnak nem csak édesség szerepe volt, hanem szimbolikus jelentése is. Ha például, egy fiú a templom előtt adott át egy mézeskalácsszívet egy lánynak, akkor az a szerelemét jelképezte, vagy akár lánykérést is jelentett.

A mai mézeskalácsformákkal már igen egyszerű dolgozni, hiszen fémből vagy műanyagból készülnek és a boltokban megvehetőek. Régen azonban a mézeskalács készítő maga faragta ki a formát, ráadásul fordítva, hogy amikor kiveszi a már megsült tésztát, az jó irányba álljon. Ezek a nagy munkával kifaragott formák apáról fiúra vándoroltak, így sokáig fent maradtak.

Szerencsére ma már egy mézeskalács receptért nem ölnek meg senkit, így nyugodt szívvel süthetünk mi is otthon. J Itt is van a recept:

40 dkg teljes kiőrlésű liszt

40 dkg fehér liszt (tönköly)

1,5 kiskanál szódabikarbóna

Narancshéj reszelve (nagyon fontos, hogy bió legyen, és reszelés előtt alaposan tisztítsd mega héját!)

2 teáskanál fahéj

1 teáskanál gyömbér

1 teáskanál őrölt szegfűszeg

fél citrom leve

3 dl méz

2 dl olaj

1-1/2 dl  víz (lehet víz helyett narancslé! Ez kb. 2-3 narancsnak a leve)

180 fokon 10-15 percig kell sütni.

Ha van még rá energiád és szeretnéd, olvassz meg pár tábla étcsokit (VIGYÁZZ MERT NAGYON FORRÓ) és ha már elég folyós, mártsd bele a mézes felét. A mártás után tedd rá egy letisztított sütőrácsra, alá pedig egy tányért, hogy a csoki arra csöpögjön. Miután megszáradt ehetitek is! De ha ehhez nem érzel inspirációt, akkor üresen is nagyon finom. Az íze 1-2 nap múlva jön ki igazán. Mi fém dobozban szoktuk tárolni, és még hetekig sem szárad ki. 🙂

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

sparheltblog

 

2017 Kidsnews | All rights reserved