Jézus megszületett


Winilla (14éves) - 3 éve

A férfi elmélyülten áll egy festővászon előtt. Kezében ecset, az aranysárga festék már majdnem lecsöppen. Előtte a papíron kezd kibontakozni valami… ember- és állatalakok. Olyan, mint amikor már fel van vázolva a kép, és jöhetne az emberek emberré változtatása, az állatok állattá varázslása.

De a festő valamiért nem folytatja. Habozik, és csak nézi a művét, mintha az beszélne hozzá. Beszél is, és a férfi hallgatja, mérlegeli magában amit mond. Új dolgot súg neki, valószínűtlent, és a festő nem tudja, elhiggye-e.
Azt viszont megérti, hogy mit kellene tennie. Azon gondolkozik, meg merje-e tenni? Mert a kép azt akarja, mutassa meg a világnak, amit neki elmondott. Azt akarja, úgy fejezze be a festményt, hogy az üzenet rajta keresztül eljusson az emberekhez. De a festő kételkedik, mi van ha nem igaz? Akkor hamisat fog festeni, és egy ilyen dolgot nem engedhet meg magának.

Végül úgy dönt, lefesti amit a kép akar, ha végül mégsem igaz amit lát, akkor a kép nem fog életre kelni.
Felkavarja a sárgás vizet a tálkájában. A világos festék kioldódik az ecsetjéből, mikor kiemeli, semmi sem marad belőle. A festő most a feketéhez nyúl, ahogyan a festmény akarja és azzal kezdi el folytatni a képet. Szürkét kever, majd umbrát használ…csupa sötét színeket. Aztán egyszercsak a fehérhez nyúl, a sárgához és velük dolgozik. Nem gondolkozik tovább azon, hogy igazságot fest-e, azt majd a végén eldönti. Most csak a festésre koncentrál. Nem zavarja a madarak csivitelése, a szél zúgása, és nem veszi észre, hogy lemegy a nap és feljön a hold.
Aztán, valamikor hajnaltájban, kiegyenesedik és hosszan kifújja a levegőt. Egy ideig áll és nézi a művét. Még nincs kész, de úgy dönt, nem ma fejezi be…azaz nem hajnalban.

Megint visszatér a fejébe, hogy igazság ez itt? Ezt még most sem tudja eldönteni. Kezd kíváncsi lenni. Érdekli a dolog. Mi van ha mégsem hazugság? Be kell fejeznie, hogy rájöjjön. Rá kell néznie, és akkor látni fogja.
Mikor kimegy a szobából nem terít semmit a festményre, úgy hagyja szabadon.A félig befejezett kép egyedül maradt. A gyér fény megvilágítja annyira, hogy látni lehessen, milyen furcsa dolgot vetett vászonra a festő.

Egy gyermek születését festette meg, de nem úgy, mint a többi sok száz őelőtte. Ezen a vásznon a szereplők ismerősek, de most istálló helyett egy homályos barlangban állnak egy csecsemő körül.
A kőbe vésett sötét zugból erős fény árad. Jézus megszületett.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

kép: Paintings of the Birth of Christ, Giorgione, Adoration of the Shepherds, 1500

2017 Kidsnews | All rights reserved