Karácsonyi dekorok környezettudatosan, kreatívan.


Aurora (14éves) - 3 éve

Nyakunkon az advent, mindenki izgatottan készülődik az év végi ünnepekre. Ha nem tudod még mivel lepd meg szeretteidet, pár hasznos tippel rukkolunk elő. Megmutatjuk hogy készítsetek kreatív, de mégis környezetbarát díszeket, karácsonyi dekorációkat, házilag elkészíthető ajándékokat.

Befőttes üvegből illatosító. Ez a kis illatbomba ideális ajándék lehet szülőknek, hozzátartozóknak. Nagyon egyszerű elkészíteni, meg kell tisztítani egy befőttesüveget, majd mindenféle dekoratív dolgot beledobálunk (én szárított narancsot, fahéjrudat, tobozt és egyéb terméseket használtam). Végül illóolajat csepegtetünk rá (esetemben narancsolaj plusz fahéjpor keverékét), és lezárjuk egy darab posztóval vagy krepp-papírral, hogy áteressze az illatot, de ne legyen bódító.

Befőttes üvegből gyertyatartó. Mindenhová ünnepi hangulatot varázsol ez a csinoska dísz. Ez egy fokkal bonyolultabb, mert a befőttesüvegre rá kell ragasztani a szalvétát vagy pausz-papírt, ami számomra sok fejtörést okozott. Azonban ez jelenti a munka nehezét. Ha megvolt a ragasztás, tetszés szerint lehet dekorálni szalaggal, csillámmal, kinek hogy tetszik. Én az üveg aljára öntöttem egy kis sót, hogy jobban nézzen ki, és jobban megálljon a mécses.

 

Egy másik fajta gyertyatartó, szintén befőttes üvegből. Ha meguntad a próbálkozást a pausz-papírral, nem kell csüggedni, van B-terv is. Ez kicsit egyszerűbb, hiszen (tisztítás után) csak le kell festeni az üveget, kivágni fekete papírból bármit (én várost csináltam), és csak azt kell felküzdeni a befőttes üvegre, ami valljuk be, egy fokkal könnyebb. Ez után lehet díszíteni, én még egy szalagot kötöttem a nyakára. Ha meggyújtjuk a mécsest, nagyon szép, sejtelmes fénye lesz, és a fekete papír árnyékot vet. Szerintem nagyon jól néz ki, lehet, hogy valamely hozzátartozód is így lenne vele. 🙂

Mikulásos fenyődísz tobozból. Nem tudom ki mit gondol, de szerintem nagyon cuki Mikulást lehet kihozni egy tobozból vatta és festék segítségével. Lefestettem a tobozt fehérrel, kis csillámport szórtam a végeire. Fogtam egy papírgolyót (a hobbiboltokban lehet venni, de akár újságból is lehet csinálni papírmasészerűen), befestettem bőrszínűre, majd rajzoltam rá egy arcot. Vágtam a Mikulásomnak egy sapkát, amit pamacsokkal (szétcincált vattával) díszítettem. Már csak rá kellett ragasztani a Mikulás fejét a szakállára és vattadarabkát szerkeszteni a ragasztásra, hogy bajuszként eltakarja.

Girland parafadugó-rénszarvasokból és gyufásskatulya-ajándékcsomagokból. Ez talán kevésbé egyszerű, de nem kell agysebésznek lenni hozzá, hogy megcsináljuk, csupán jól kell tudni csomagolni és csomózni. Először is, elkészítettem a parafa anyagú rénszarvasokat. Hobbiboltból szereztem dugót, de hogy tényleg újrahasznosítsunk, akár a Chardonnay-ből is kiveheted. 🙂 Zseníliadrótból szarvacskát hajtogattam, illetve rárajzoltam a dugóra a szarvasok pofiját. Jöttek az ajándék csomagok: (az üres) gyufásskatulyát krepp-papírral vontam be (ami kis nehézségek okozott, de megoldottam). Átkötöttem egy szalaggal őket, akár az igazi ajándékokat. Már csak az összefűzés van hátra, de ez a munka oroszlánrésze. Én felváltva helyeztem el egy-egy rénszarvast és csomagot, a következőképp: mielőtt a dugókra ráragasztottam volna a szarvat, a girland alapját képező hímzőfonalat nyomtam bele a ragasztópisztolyba, és ráragasztottam a zseníliadrótot. A csomagok szalagja alatt átvezettem egy damilt, amit aztán ráhurkoltam a hímzőfonálra. Nem feltétlenül kell hímzőfonalat használni girland alapnak, sőt a tapasztalataim azt mutatják, hogy ha vastagabb fonállal dolgozunk az egyrészt könnyebb, másrészt sokkal jobban mutat.

 

Újabb rénszarvas, ezúttal fahéjból. Ennivaló szánhúzókat lehet készíteni pár rúd fahéjból és egy vastag gyertyából. Csupán rá kell ragasztani a fahéjrudakat a gyertyára, és dekorálni. Persze most sem kötelező követni az “utasításaimat”, de elmondom, hogy csináltam. Mozgószemet és piros pamutgolyót erősítettem a fahéjra nózi gyanánt, majd egy szalaggal sálat “varázsoltam” neki. Kis tesó vagy barátnő biztos örülne ennek a kis cuki és illatos gyertyának.

Telefontartó hungarocell gömbből. Szuper ajándék lehet barátoknak vagy tesóknak az állatos vagy épp karácsonyos telefontartó. Az alap egy 12 cm átmérőjű hungarocell gömb (hobbiboltban kapható), amelyet félbevágunk a ragasztás mentén. Ez nem túl egyszerű, felejtsük el a sniccert. Szépen hungarocellt vágni csak az arra készült eszközzel vagy nagyon finom fogú fűrésszel lehet. Ha ezzel megvagyunk, ki kell mérni, hogy mekkora lyuk kell a telefonnak, azt is ki kell vágni, majd nekieshetünk a dekorálásnak. Bármit lehet csinálni, ami csak eszedbe jut, és ráfér egy kb. 6 cm magas félgömbre. Én egy pandát festettem rá: lealapoztam a hungarocellt fehérrel, formára vágtam egy mosogatószivacsot, fekete festékbe mártottam, és rányomtam a gömbre. Így olyan lett, mint a panda szeme körüli folt. Nagy, kerek mozgószemet ragasztottam rá, festettem nózit neki és ragasztottam dekorgumiból fület. A gömb aljára célszerű lehet szintén dekorgumit ragasztani.

Mostanában környezetbarát koszorúnk van: nem használunk hozzá alapot, csupán egy tálra rápakoljuk, amit egyébként ráragasztanánk. Szerintem nagyon designos, és még csak koszorúalapra sincs szükség. Sőt, ha nagyon radikálisak szeretnénk lenni, még fenyőágat sem kell vennünk. Tényleg nem bonyolult, szépen rá kell rakni a díszeket egy szép tálra, gyertyát helyezni rá, és kész is.

Eco almaszirom rózsa. Ez a minden évszakban ajándékba adható és használható dísz, igazán könnyen elkészíthető! Szükségünk lesz hozzá egy almára, hámozóra, sima papírragasztóra. Hámozzuk meg az almát úgy, hogy a héja kb. pénzérme vastagságú és nagyságú darabokra legyen vágva, majd rakjuk az alma héját egy zsírpapíron a fűtőtestre 1-2 napot száradni. Az így kapott almaszirmokat ragasszuk össze úgy, hogy minél hosszabb kígyòt alkossunk a szirmokból. Mikor elértük azt a méretet amit a rózsánk körméretének szeretnénk, kezdjük el befelé spirálszerűen tovább ragasztgatni a szirmokat. Végül ha kész a rózsánk, lefesthetjük, illatosíthatjuk illóolajokkal vagy akár különféle módokon turbózhatjuk fel.

A cikk és a díszek elkészítésben ezúttal Tigirl volt a segítségemre. 

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved