Klímacsúcs a hülyeség korában


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az olajhatalmak összefogtak, és együtt torpedózták meg az októberi klímajelentést. Rajtuk kívül minden résztvevő ország támogatta a dokumentumot, de a különutasok elérték, hogy a klímaügyi csúcstalálkozó konszenzus híján nem tudja kötelező érvényűvé tenni a riasztó jövőképet festő IPCC 2018 októberi jelentésének javaslatait.

Amikor a jelentést szombaton a klímacsúcs résztvevői elé terjesztették, a négy olajhatalom, Szaúd-Arábia vezetésével jelezte, hogy nem fogadják be a dokumentumot, azaz nem kívánják a benne megfogalmazott javaslatokat kötelező érvényűként kezelni. Helyette a tanulmányban leírtakat csupán tudomásul veszik, ez viszont azt jelenti, hogy a kormányoknak sokkal könnyebb lesz figyelmen kívül hagyni a benne foglalt klímamentő javaslatokat. A dokumentum befogadásának indítványa így konszenzus híján elbukott.

A négy olajország elzárkózása vitát robbantott ki, a klímatudósok és a többi ország pedig szóban elítélték őket. A csúcson résztvevő klímavédő aktivista csoportok egyetértenek abban, hogy a négy különutas ország kormányait mélyen átszövik a fosszilis tüzelőanyagok ipara által diktált rövidtávú gazdasági érdekek, amik ellentétesek az emberi civilizáció hosszútávú érdekeivel. Az ilyen és ehhez hasonló esetek leginkább azért fordulhatnak elő, mert még nincs a köztudatban a „klímabűnözés” fogalma, illetve az, hogy az ilyesmi az emberiség ellen elkövetett bűntett. Miért? Mert a szélesebb embertömegek a mai napig nincsenek tisztában a klímaváltozás okozta veszélyekkel, és hogy ez milyen változásokat fog okozni az életükben. Miért? Mert ezidáig ha hallottak is róla azt feltételes módban hallották… okozhat, kihalhat stb.

A tudósok már csak szakmai alázatból is igyekeznek óvatosan fogalmazni, de az elmúlt évtizedekben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy egy klímakatasztrófa felé haladunk. Ám mivel a viták növelik a nézettséget, a média jellemzően egyenlő súlyt biztosított  a tudományos konszenzust tagadóknak (akik álságos módon „klímaszkeptikusnak” nevezik magukat).

De a helyzet az, hogy a termodinamika törvényeit nem érdekli sem a nézettség, sem pedig az olajlobbi önérdeke. Hacsak az emberiség nem teszi meg az IPCC októberi ajánlásában foglaltakat, akkor a klímakatasztrófa be fog következni, ami nem csak az olajlobbit és a jelenlegi médiabirodalmakat söpri el, de kormányokat és nemzeteket, sőt, az egész emberi civilizációt! Mindezt pedig a most élők többsége a saját bőrén tapasztalná. Akik pedig esetleg túlélnék az összeomlást, egy ijesztően valóságos Mad Max világban találnák magukat…

Az ember ugyan jól tud alkalmazkodni (legalábbis a túlélők), ám a mai mércével nézve az élet egy olyan világban csak nyomorúságos lehet. Az idő előrehaladtával egyre szűkülnek a lehetőségeink. Ha az olajlobbi által átszőtt kormányok megbénítják a többit abban, hogy hatékonyan lépjenek föl a klímakatasztrófa ellen, akkor a saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat!

A legtöbben persze még ha fel is ismerik mindezt, egy mókuskerékben hajtanak: megélhetés, családalapítás, a gyerekek eltartása, nagy karácsonyi ajándékok, előléptetés, magasabb státusz,  új autó, és a nagyobb ház gondolata minden mást kiszorít. Ám a civilizáció fennmaradása (és jóllétünk) érdekében tudatosítani kell magunkban és másokban is, hogy a fenntarthatóság elérése legalább olyan fontos, mint a jóllét hajszolása (sőt), nélküle ugyanis utóbbi lehetetlen!

Szerencsére még van megoldás. A tudomány jelenlegi állása szerint három dolgot kell elérnünk: az egyik globális népességnövekedés megállítása, a másik a fosszilis energiahordozók (kőolaj, földgáz, szén) arányának drasztikus csökkentése (dekarbonizáció), a harmadik pedig a karbonsemlegesség elérése (pl. széndioxid-megkötés, vagy karbonkreditek vásárlása révén). A népességrobbanás megállítása az első helyre került, mivel enélkül minden egyéb klímavédelmi törekvés kárba vész (a több ember ugyanis több erőforrást igényel).

Mindez mit jelent? Az a minimum, hogy valaki nem repül, lehetőleg hanyagolja az autót, nem akar nagyobb házba költözni, és ha teheti, megújuló energiát használ. Azonban ezek mellett még sokkal hathatósabb klímavédelmi tett, ha rendkívül alaposan átgondolja, hogy igazán szeretne-e egy gyermek náluk és most megfoganni, miközben folyamatosan megelőznek legalább annyi nem kívánt nemzést, amekkora a családjuk létszáma.

Ezáltal ugyanis nem csak kibocsátásunk egy kis részét lehet megelőzni, hanem emberek teljes életreszóló kibocsátását, valamint utódaikét is! A QFPC (Minőségi Családtervezési Karbonkredit) egy olyan hazai fejlesztés, ami mindhárom tényezőt összeköti; a fogamzásgátlás emberi joga révén biztosítja a karbonsemlegességet, ami szerves részét képezi minden dekarbonizációs törekvésnek.

Kántor Sztella Nóra, BOCS Alapítvány

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved