Melltartó – Miért hordjuk?


Papp Júlia (16éves) - 3 éve

A Föld lakosságának legalább a negyede melltartót hord minden nap, mert ez a természetes, és mert ezt szoktuk meg. De vajon mi, miért hordunk melltartót, ha az őseink vidáman elvoltak csüngő mellekkel cicifix nélkül is?

Elég nehéz belegondolni, hogy voltak melltartó nélkül évezredek, de ha az ősember látna minket, tuti kiröhögne minket. Végül is van benne igazság, nem kicsit macerás tud lenni a melltartóhordás: reggel félhullán bénázva felveszed, aztán egész nap szorít meg kidörzsöl, meg beleizzadsz ha nem jó. Nem mindegy, milyen színű, mert átüt vagy kilátszik, pántos vagy pánt nélküli, sima vagy csipkés, sport vagy nem sport, szivacsos vagy nem, van-e benn push-up vagy sem – ezekre mind oda kell figyelni a vásárlásnál, a különböző méretekről nem is beszélve.

Ennél tényleg baromival egyszerűbb, ha nincs, de sajnos a 21. században kell némi lazaság az emberbe, ha melltartó nélkül akar mászkálni a városban (nyilván vannak praktikai kivételek, pl.: szoptatás esetén, meg mindenkinél becsúszik egy-egy pizsamában megoldott vásárlás a helyi boltban). Többnyire, ha nem is megbámulják, de furán néznek az emberre, ha nincs melltartó a pólója alatt és mondjuk ez nagyon látszik is. Ilyen a társadalom, ezt diktálja a divat, ezt látod a plakátokon, anyudon, a szomszéd szárítókötelén. Persze minden nő tudja, hogy azon kívül, hogy egyébként valós az a sok felsorolt részlet, azért valahol mégis jó nekünk a melltartó: a kisebb mellűek élethű optikai csalódás előállítására kiválóan használhatják. Van, aki a melle formáját módosítja vele egy kicsit. Akadnak akiknek segít tartani, hogy ne szakadjon meg az illető nap végére. Persze nagy általánosságban a részletek kitakarását szolgálja ésatöbbi. Van ám jó oldala is, bár jóval kevesebb, mert tényleg nincs szörnyűbb, mint egész nap egy kényelmetlen darabban létezni.

 

Azt viszont mondjuk nem értem, hogy manapság a kislánytestű nyolc-tízévesek miért hordanak melltartót, illetve a szüleik mit gondolnak, amikor megveszik nekik őket? Nem vagyok szakértő, de amíg nem muszáj, ne hordjon a gyerek topot sem, mert nem tesz jót a keringéseknek, egész nap elszorítja a háton a fontos csatornákat, arról nem is beszélve, hogy egy ferde képet kap a Nőről a kislány, ha nyolc évesen ráadnak egy melltartót vagy topot. Nem élheti meg a kislányságát, nem tart ki a természetes idejéig a meztelenség természetessége és emberi oldala, és baromi csalódott lesz egy idő után, hogy anyának miért van a melltartóban cici, neki meg miért nem. Később, ha ő úgy érzi, a sporthoz, vagy a mindennapokban szüksége van rá, szólni fog.

Az én korosztályomban nagyon erős a tömeg ereje, a félelem a kiközösítéstől, amire a fehérneműcégek (meg egyébként minden más) ráharapott, kihasználva az egyszerű logikánkat: – Neki is van? Nekem is kell! Így aztán millió számra gyártják az egyre trendibb melltartókat (értsd úgy, hogy gucci melltartó is létezik), amiknek a nagy része hordhatatlan, mert gagyi, vagy mert nagyon mintás. Mi meg persze hordjuk, mert divat, mert mindenki hordja. Ha körül nézel, ez szinte mindennel így van: használjuk, mert mindenki ezt teszi, használjuk, mert hasznos. Használjuk, mert a plakátokon ezt látjuk, használjuk, mert van, használjuk, mert emberek vagyunk. Ez a melltartó-kérdés ezekben a méretekben visszasorol a „minden más” kategóriába.

Na szóóóóóval miért is hordunk melltartót és az őseinknél ez hogyan is volt?

A rómaiak ilyen kis izét hordtak a sportoláshoz, amit mi ma mondjuk lazán le pántnélküli bikiniznénk, aztán az eltűnt, és előjött helyette a középkori fűző, ahol mondjuk fontosabb volt a szépség, mint a levegővétel. Az a melltartó, amit ma nevezünk annak, nagyjából 100 éve létezik. Közben persze bepróbálkozott Madonna meg Marilyn Monroe a csúcsos melltartóval, de szerencsére az eltünedezett. Elég botrányosan néznénk ki ceruzákkal a mellkasunkon, ezt azért valljuk be.

A felmenőink korszaktól függően hordták vagy nem hordták, az is állandóan változott, hogy miért meg hol hordtak bizonyos fazonokat. Volt, amikor olyan darabokat vettek fel utcára, amiért ma egy random járókelőre is rájárna a sajtó. Mindig változott ez a szokásunk is, most is változik, ha nem szeretsz melltartót hordani, ne izgulj, eljön majd a te időd is!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved