Miért kell tanulnunk egy olyan jövőért, ami lehet, hogy el sem érkezik?


kidsnews (127éves) - 3 éve

A globális felmelegedés elleni védelem szükséges, függetlenül attól, hogy a világ vezetői szeretik vagy sem – mondta a 15 éves Greta Thunberg az ENSZ klímakonferenciáján tartott sajtótájékoztatóján a lengyelországi Katowicében.

Miért kell tanulnunk egy olyan jövőért, ami lehet, hogy el sem érkezik?A The Guardian beszámolója szerint a fiatal svéd lány augusztusban kezdett tüntetni a klímavédelem mellett azzal, hogy nem járt iskolába. Mostanra több mint húszezer diák csatlakozott hozzá világszerte Ausztráliától kezdve Belgiumon át egészen Japánig.

25 év alatt megszámlálhatatlan ember jött az ENSZ klímakonferenciájára és könyörgött a világ vezetőinek, hogy állítsák meg a káros anyagok kibocsátását, de ez láthatóan nem működött. Ezért én nem fogok könyörögni nekik, hogy törődjenek a jövőnkkel. Ehelyett tudatom velük, hogy a változás ideje eljött, akár tetszik nekik, akár nem.

Mivel a világ vezetői úgy viselkednek, mint a gyerekek, nekünk kell vállalnunk a felelősséget, amit nekik kellett volna jóval ezelőtt.

Greta Thunberg hétfőn találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral. Mint mondta, reméli, a konferencián sikerül mindenkinek a tudtára adni, hogy egzisztenciális veszély fenyeget, és ez a legnagyobb krízis, amivel az emberiség valaha szembenézett

Meg kell érteni, hogy az idősebb generáció mit tett velünk, és milyen rendetlenséget hoztak létre, amivel együtt kell élnünk. Hallatnunk kell a hangunkat.

A lány a demonstráció első két hetében a svéd parlament elé vonult, és mostanáig minden pénteken ott van. Egészen addig folytatja, míg Svédország nem csökkenti évi 15 százalékkal a szén-dioxid-kibocsátását.

Thunberg arról is beszélt, hogy az iskolai sztrájkok gyors terjedése elképesztő élmény volt a számára. Ez is bizonyítja, hogy sosem vagy elég kicsi ahhoz, hogy különbséget teremts.Más iskolásoknak azt üzeni,nem kell sztrájkolnod, ez a te döntésed. De miért kell tanulnunk egy olyan jövőért, ami lehet, hogy el sem érkezik? Azt hiszem, ez fontosabb, mint az iskola.

A december 14-ig tartó csúcstalálkozó feladata, hogy résztvevői rögzítsék a 2015-ben kötött klímaegyezmény technikai megvalósításának szabályait. A klímakonferencia résztvevői 2016 óta foglalkoznak ezzel a feladattal. A nehézség abban rejlik, hogy a több mint 180 államnak, amely aláírta a párizsi egyezményt, egyezségre kell jutnia egy lehető legegységesebb rendszer megalkotásában, amely alapján jelentést tehetnek a klímavédelmi intézkedésekről.

David Attenborough hétfőn az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezte a klímaváltozást és azonnali cselekvésre szólította fel a világ vezetőit beszédében.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved