Nem piálni menő, hanem épségben hazaérni!


Orbók Réka (22éves) - 3 éve

Bár az alkohol egy diák számára is könnyen beszerezhető hangulatfokozó és feszültségoldó, azt azért szükséges tisztázni, hogy hosszútávú hatásainak kockázata nem elhanyagolható.

Kezdetben az alkohol ugyanis nem tűnik veszélyesnek, kivéve azokat -a szerencsére igen ritka- eseteket amikor a tizedikes, máskor visszahúzódó Béla önmagából kifordulva Batman-ként parádézik az erkélykorláton, vagy esetleg a konnektorba bújt kismalacot itatja a kifogyhatatlannak hitt tartalékaiból.

Az alkohol rendszeres és mértéktelen fogyasztása visszafordíthatatlan testi és lelki problémákat eredményezhet, amelyek megnevezésére olyan igen rosszul hangzó kifejezések tolonganak, mint az idegsejtek pusztulása, a májzsugor, a szívinfarktus, a gyomor- és bélrendszeri rákos megbetegedések, a korai szellemi leépülés, illetve az emlékezet romlása.

Tök nyilvánvaló persze, hogy nem most fogjuk megváltani a világot, ezért ezt nem is ragoznám tovább.

Most csak arra szeretnék rámutatni, hogy miképpen lehet, a rémisztő kockázatokat elkerülve,  mértékletesen, elegánsan, az öntudat megtartásával bulizni.

A mai fiatalság másként gondolkodik, ezt mindenki tudja. Nekünk már sokkal nagyobb a szabadságunk minden téren. A fiatalok rengetegen már kilencediktől kezdve eljárnak bulizni, és igen valamiért azt gondolja mindenki, hogy inni igenis menő.

Általában azért iszunk, hogy feloldódjanak a gátlásaink, könnyebb legyen kapcsolatokat építeni és beszélgetni, vagy elfelejtsük a következő tanítási napra belengetett mechanika zárthelyit. Ezzel szerintem nincs is semmi baj egészen addig, amíg az össze-vissza bevitt italok miatt korábban teljesen normálisnak kinéző arcok öntudatlanul, seggrészegen fetrengjenek a padlón.

Ilyenkor ugyanis már teljesen a körülötted levőkön múlik mi történik veled, és hidd el az a legkevésbé kellemetlen amikor a brigád józanabb fele, alkoholos filccel a Karib tenger kalózai egyik sztárjává próbál átváltoztatni.

Lehet, hogy olyanok is kihasználják majd a helyzeted, akik esetleg ellopják a pénzed, elveszik a ruháid, a nem vágyott szexuális együttlétről és ezek kockázatáról már ne is beszéljünk!

Szerintem a szülők azt a hibát szokták elkövetni, hogy tiltják a gyerekeiket. Ebből következnek a hazugságok, elmegy fiatal máshova aludni, hogy ne menjen részegen haza, ne lássák, érezzék rajta a szülei a görbe este nyomait.

Én azt mondom nem tiltani kell, hanem beszélni velünk. Felkészíteni minket az alkohol hatására és megtanítani nekünk melyik fajtája mire képes. Egyszerűen nincs, aki elmondja nekünk, hogy mit és hogyan lehet úgy fogyasztani, hogy abból ne legyen probléma, ezért itt van néhány jótanács:

1,

Mielőtt iszol, egyél. Ha tudod, hogy bulizni mész akkor semmiképp ne indulj el éhgyomorral, mert az egy dolog, hogy gyorsabban beüt a pia, de nagyon rosszul is tudsz tőle lenni.

2,

Ne keverd! Abból szokott az egyik legnagyobb probléma lenni, ha valaki keveri a piát, mert attól csak rosszul lesz az illető és nagy valószínűséggel kikívánkozik majd belőle minden, természetesen a rossz oldalon.

3,

Ne igyál egymás után nagyon sokat. A különböző alkoholos italok nem ugyanúgy szívódnak fel a gyomorban, így nem egyszerre fejtik ki hatásukat. A szénsavas italok hamar az ember fejébe szállnak, míg van olyan, amit csak akkor érez az ember, ha már nincs mit tenni. Ezért tanácsos várni egy-egy nagyobb pohár után kicsit, hogy meg tudjuk állapítani mikor elég.

4,

Tapasztaljuk ki a saját korlátainkat. Ha korábban egy pohár vodka már padlóra küldött miket, akkor ne gondoljuk azt, hogy most máshogy lesz.

5,

Lefekvés előtt igyunk annyi vizet amennyit csak tudunk, ezzel csökkenthetjük a másnaposság esélyét, mert az alkohol vizet von el a szervezettől, így ha időben pótoljuk azt akkor kevésbé leszünk rosszul másnap.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved