Nincs karácsony bejgli nélkül!


Gréti (16éves) - 3 éve

A bejgli -amely leggyakoribb változata a mákos, vagy a diós tekercs- Lengyelországban, és hazánkban a legnépszerűbb. A mák az ünnepekhez kapcsolódva a bőséget, a gazdagságot, valamint termékenységet szimbolizálja, míg a diót rontások ellen alkalmazták a háziasszonyok. A bejglit régen nem csak finomságként tartották számon, hanem ha valaki jókívánságait akarta kifejezni, például egy mákos bejglit adott valakinek karácsonyra, ha pedig meg akarta valamitől védeni akkor egy diós tekercsel lepte meg. J (Mostantól nem árt figyelni, hogy kitől milyen bejglit kapunk karácsonyra! J)  A boltok polcain mostanság megtalálható gesztenyés, áfonyás, vagy a hasonló töltetű bejgliknek nincs különösebb „varázserejük” azokat csak az élvezet kedvéért fogyasztjuk.

A bejgli fogyasztása hazánkban a 19. század környékén kezdett elterjedni. Az 1830-ban  megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében, Czifrai István például „Pozsonyi finom mákos kaláts” néven említi.

Egyes források szerint a bejgli és a pozsonyi kifli között rokonság áll fent. Megint máshol úgy említik, meg hogy először egy cukrász készítette el gyerekeknek a mákos tekercs kicsinyített változatát, és abból alakult ki később a már ma is ismert „nagy” bejgli.

Régen a bejglisütés is teljesen másképp folyt, mint ma, mivel nem lehetett gyakorlatilag félkészen megvenni a boltban a hozzávalókat. Dédnagymamáinknak a bejglisütés egész napos program volt. Megtörték a diót, ledarálták a mákot, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, majd betették a sütőbe, vagy éppen a kemencébe.

Így készül az igazi karácsonyi bejgli – most Miss Úszósapka nagymamának szupertitkos családi receptjét osztom meg veletek.

Bejgli recept

1,5 kg liszt
3 db kocka Ráma + evőkanálnyi libazsír
10 dkg porcukor + 1 vaníliás cukor
1 egész tojás + 3 sárgája
1 nagy doboz tejföl
3 dkg élesztő felfuttatva
1 evőkanál rum

A tésztát este készítem, hűtőbe kerül, csak reggel sütöm meg.
Az elkészült tekercseket pihentetem egy fél órát, majd tojásfehérjével 2x megkenem – mindig pihen közben is egy kicsit, majd a végén sárgájával kenem meg.

Töltelék
Csak az arányokat adom meg – ízlés szerint változtatható

Diós

20 dkg dióhoz:
18 dkg kristálycukor + 0,6 dl tej + szegfűszeg, őrölt fahéj, vanília rúd – ebből szirupot készítek
Forralás után, tűzről levéve kerül bele a dió, a mazsola, citromhéj, rum …
amint langyos lesz – 6 dkg vajjal keverem össze.

Mákos

20 dkg mákhoz:
20 dkg kristálycukor + 0,75 dl víz, citromhéj, szegfűszeg – ebből készül a szirup
Forralás után, tűzről levéve kerül bele a mák, a mazsola, rum …
langyos állapotban 6 dkg vajat adok hozzá.

Ugye, hogy nem is bonyolult? Csak jó recept kell hozzá 😉Forrás:

Photo by: Hu Totya

2017 Kidsnews | All rights reserved