Erőszak nélküli idomítás.- Suttogó show


Solymosi Máté (19éves) - 3 éve

Az erőszak nélküli idomítást igencsak érdekes dolognak gondolom, a show legnagyobb nevének, Monty Robertsnek a munkásságát pedig kifejezetten izgalmasnak. Nem állítanám, hogy a lovaglás világában bármilyen szinten is otthon vagyok. Van rokonom, aki ezzel foglalkozik, de én kisebb koromban sem jártam ki vele, ezáltal a mai napig nincsen velük semmiféle kapcsolatom. Ennek ellenére azért kíváncsi voltam erre az előadásra. Így ültem hát be, különösebb remények és elvárások nélkül a kétfelvonásos előadásra.

Miután eltűntek a fények és beindult az esemény, egy kissé váratlan keret vette kezdetét. Egy tolószékes fiatal szemein keresztül követünk végig három-négy műsorszámot, amelyek közül a legelső a Magyar Nemzeti Lovas Díszegység. Hogy egy teljesen hagyományos technikákkal tartott lovakkal előadott mutatvány miért kapott helyet egy ilyesfajta előadásban, azt én megmondani nem tudnám.

Mindenesetre egy húsz perces magyarkodás után következett az egész show legizgalmasabb és legautentikusabb része, mégpedig Pignon száma. Ebben a részben jött át leginkább az, amiről ennek az előadásnak igazából szólnia kellett volna; a lovakkal igenis szót lehet érteni. Különösebb szájbarágás és giccs nélkül képes volt átadni, miről is szól ez az egész dolog. Szép volt, és elismerendő.

 

A második felvonásban Lorenzo bizonyára impresszív, de igazából szintén irreleváns mutatványait láthattuk, ahogy lóháton állva ugrándozott és futkározott az Arénán keresztül. Valóban komoly fizikai teljesítmény, de igazándiból ez sem hozott sokkal közelebb az erőszak nélküli idomítás, a szótértés, a ’suttogás’ világához.

Őutána már maga Monty Roberts következett, az egyetlen előadó, akitől bármit is vártam volna. Sajnálattal mondom, hogy az ő száma sem vett le a lábamról. Hagyományos körkarámos technikáját mutatta be, nem igazán részletesen, ami az Aréna méretéből fakadó személytelenség mellett igencsak feleslegesnek érződővé tette számomra az egészet. Nem tanultam újat, nem éreztem meg semmi olyasmit, amit addig ne tettem volna. A problémát tetézte a folyamatos fordításból  fakadó lassú tempó, illetve a keret belerángatása magába a számba (az egyetlen olyan szám volt ez, ahol így lett volna, a keret egyébként csak mint összefogó kapocs szolgált eddig).

Ha mindez nem lett volna elég, miután magának a fellépésnek vége lett, valamiféle fogathajtó bajnokság előfutamát volt lehetőség megtekinteni, ami papíron több tartalom egy jegyért, a valóságban viszont (a Nemzeti Díszegységgel egyetemben) teljesen szembemegy a többi fellépő egyébkénti gondolatával és filozófiájával, ezáltal jön a kérdés: valójában mi az istenről szólt ez az egész? Merthogy az erőszakmentes idomításról, arról biztosan nem.

Nem bírok mást levonni ebből az egészből, mint azt, hogy ez a műsor valójában nem szólt semmiről. Adjunk pár jó showt, mindegyikben legyenek lovak, ehhez a cirkuszhoz tényleg csak kenyér kellett volna már. Nem azért volt, hogy bárki bármit is tanuljon, vagy máshogy lásson bármit is. Töltsünk ki két órát, esetleg lovagoljunk meg pár giccses érzelmet motorosan sérült fiatalok bevonásával, attól mindig döglik a légy. Cinikus.

Meg amúgy is, hadd kérdjem meg, hogy jön két francia és egy amerikai előadóhoz huszárokkal való magyarkodás? Miért kell az egész shownak egy nemzeti büszkeséges szálra felfűződni? Ez nagyon sajátos problémám azt hiszem, de akkor is zavar, hogy ezeknek a tehetséges külföldieknek a munkáját is nyakon öntjük a saját hülyeségeinkkel.

Mindentől függetlenül igen, végül is ez egy jó műsor volt.

Kevés baki, sok zene (többek között valamiért a Tsunami – igen, én sem értem), sok tehetséges fellépő, megérintő keret, technikai szinten minden a helyén volt. Ezért is kár, hogy végeredményben ez a technika nem támasztott alá semmiféle valódi üzenetet vagy gondolatot, és úgy hagyott elmenni, ahogy jöttem – azokról, akik a futamot is megnézték nem is beszélve.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved