Szerelem, szerelem – üresség. Mondd, mi a különbség?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Bár a szerelem fogalmát a világ különböző részein eltérő módokon definiálnák, azt sejtjük, hogy egészen biztosan van benne valami általános, mindenhol egyformán megjelenő, az életkortól, a társadalmi és az etnikai körülményektől független összetevő. A jelenséggel foglalkozó kutatók éppen ezért már régóta tanulmányozzák a párkapcsolatokat és az ezekhez kapcsolódó érzéseket, vagyis magát a szerelmet.

Figyelem némi humorba csomagolt tudomány következik!

Robert Sternberg az amerikai Cornell Egyetem professzora egészen addig jutott, hogy megfogalmazta saját tudományos elméletét, amely szerint a szerelemhez három fő összetevő együttes jelenléte mindenképpen kell. Ezek az érzelmi intimitás, a szenvedély és a döntéssel kialakuló elköteleződés.

A „szerelem háromszögletű elmélete” szerint (amely leginkább egy metafora, nem pedig egy szigorú geometriai modell) az összetevők egyfajta kölcsönhatásban állnak egymással. A nagyobb intimitás például nagyobb szenvedélyhez vagy elkötelezettséghez vezethet, miközben a nagyobb elkötelezettség is kiválthat nagyobb intimitást, vagy akár nagyobb szenvedélyt is, meghatározva ezzel a kapcsolat jellegét is.

De vajon hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

Az elmélet szerint a három összetevő egymáshoz viszonyított aránya vagy azok hiánya az alábbi kapcsolattípusok kialakuláshoz vezethet:

Barátság:

Ha a kapcsolatban csak és kizárólag az intimitás van jelen, bensőséges viszonyt ápoltok és jól megértitek egymást, miközben tudjátok egymás legféltettebb titkait is akkor a kapcsolat neve barátság.

Rajongás:

A szenvedély jelenléte intimitás vagy elkötelezettség nélkül, amely leginkább a párkapcsolatok legelején jellemző. A nyári táborban meglátod őt a buszról leszállni, miközben a fénylő hajába kap a szél, egymásra néztek és már mindketten arra gondoltok, hogy vajon a sátrak tényleg koedukáltak-e…. 🙂  Persze ilyenkor még alig ismeritek egymást, de leküzdhetetlen, erős és kölcsönös vonzódás alakul ki közöttetek, annak ellenére, hogy fogalmatok sincs, hogy van-e kettőtökben annyi hasonlóság, ami működtethet egy valódi párkapcsolatot.

Az üres szerelem:

Az üres szerelemből hiányzik az intimitás és a szenvedély, mindössze a döntésen alapuló kötődés van jelen kettőtök közt. Annak ellenére, hogy szándékosan az elsöprő szerelem látszatát keltitek és kiválóan alkalmazzátok a romantikus filmekből ismert kliséket, a kapcsolat pont addig tart, amíg képbe nem kerül a valóban nagy „Ő”. Ilyenkor persze tök gáz mindenki elött magyarázkodni….

Romantikus szerelem:

A filmekben is oly sokszor bemutatott szerelem, amely szenvedélyes és intim, de valamiért nincs benne az elkötelezettségre való hajlam. Teljesen odavagytok a másikért, felszabadultnak és egymás bizalmasai lesztek, mégis tudatosan elengeditek a másikat mert vagy féltek, vagy nem akartok éppen akkor és ott elköteleződni. A bonyodalmak akkor kezdődnek, ha valamelyik fél az évek múlásával mégis meggondolja magát. Ebben az esetben valószínűleg fel kell majd állni a templomban egy több száz fős vadidegen társaság előtt amikor az a rész jön, hogy “szóljon most, vagy hallgasson mindörökké”.

A párkapcsolati szeretet:

Ez egy intim, de szenvedélymentes szerelem, amely sokszor a hosszútávú házasságokban érhető tetten. Anyu és apu kapcsolata az elkötelezettség jelenléte miatt ugyan erősebb, mint a barátság és a felek teljesen önmagukat adhatják a másik mellett, de a szívet megdobogtató szenvedély már nincs jelen a kapcsolatban.

 

Korlátolt vagy fáradt szerelem:

A párkapcsolatokra leginkább jellemző típusban egyformán jelen van az elköteleződés és a vágy. Mindkét ember vonzódik a másikhoz, miközben sok bennük a közös. A kapcsolat általában hatalmas esküvővel, közös otthonnal és családalapítással éri el a tetőpontját, de eközben valamiért mégsem fejlődik ki az intimitás. Aztán persze egy napon kiderül, hogy apu nem is számítógép-szerelő, hanem különleges képességekkel rendelkező titkosügynök…….

A beteljesedett szerelem:

Az ideális szerelem, amire mindenki vágyik, de csak igen kevesen tapasztalhatnak meg. Itt mindhárom elem – az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés is – egyszerre van jelen. Robert Sternberg szerint azok a párok, akik között ilyen szerencsés kapcsolat jön létre, akár évtizedekig is boldogan élhetnek együtt leküzdve minden nehézséget és problémát.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved