Szivárványszínű glória


kidsnews (127éves) - 3 éve

Különleges és ritka légköri jelenséget örökített meg a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről Alexander Gerst német ESA-űrhajós.

A szivárványos glória ritka légköroptikai jelenség, amelyet leginkább pilóták és hegymászók figyelhetnek meg, amikor az alattuk elterülő ködre vagy felhőre néznek le. A kis, kör alakú szivárvány akkor látszik, amikor a Nap pontosan a megfigyelő mögül süt, a napfény pedig a vízcseppekről a megfigyelő szemébe verődik vissza. Az itt bemutatott, a jelenséget megörökítő felvétel azonban még különlegesebb, mert a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről készült.

(Kép: ESA / NASA)

A képet Alexander Gerst német ESA-űrhajós, az ISS jelenlegi parancsnoka készítette 2018. szeptember 14-én (amikor még nem ő volt a parancsnok, és még a teljes, hatfős személyzet az ISS-en tartózkodott). Elvben a színes gyűrű közepén az ISS árnyékának kellene látszania, ténylegesen azonban ez a nagy, mintegy 400 kilométeres repülési magasság miatt nem figyelhető meg (a felhőzet teteje fölött csak néhány kilométerrel szálló repülőgépeknél viszont általában jól látható). Különleges légköri viszonyokra, és természetesen nem kis szerencsére van szükség ahhoz, hogy a jelenség az ISS-ről megfigyelhető legyen. A képen az is jól látható, hogy az elvben koncentrikus körökből álló színes gyűrű a felhőzet egyenetlenségei miatt erősen torzult.

Az ESA képaláírása érdekes módon tudni véli, hogy a Föld légköre 480 km magasságig terjed, ami ebben a kategorikus formában elég meglepő állítás. Ugyanakkor helyesen azt is kijelenti, hogy a légkör legnagyobb része a 16 km alatti magasságban helyezkedik el. Megemlíti továbbá, hogy sokan a 100 km magasságban definiált Kármán-vonalat tekintik a Föld (azaz a légkör) és a világűr határának, bár „az időjárás és az űridőjárás jelenségei általában nem törődnek az ember szabta határvonalakkal”.

A Nemzetközi Űrállomás kiváló lehetőséget biztosít más felsőlégköri jelenségek megfigyelésére, erre a célra állították üzembe az európai Columbus modul külső oldalán néhány hónappal ezelőtt a légkör és a világűr közti kölcsönhatásokat megfigyelő ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor) műszert. Néha az űrhajósok is elcsípnek egy-egy érdekesebb légköri jelenséget, néhány ilyen fotó az ESA cikkéből elérhető.

A glória keletkezésének fizikájáról az Atmospheric Optics honlapon olvashatnak a jelenség iránt mélyebben érdeklődők. Ugyanott a jelenség repülőgépes változatáról is találnak egy látványos felvételt.

Both ElődForrás:

urvilag.hu mk

2017 Kidsnews | All rights reserved