Tippek a téli szünetre


Papp Júlia (16éves) - 3 éve

A téli szünetet mindenki várja ez nem is kérdés. Egyrészt a fene sem akar ilyen szmötyiben kimozdulni, másrészt fél Budapest meg van fázva, vagy elkapta ezt a fránya vírust, harmadrészt pedig az ünnepek hangulatánál kevés kellemesebb dolog van itt a tél közepén. Aztán itt a karácsony is, amit mindenki másképp fog fel – én mondjuk nem vagyok annak az elképzelésnek a híve, hogy a karácsony össze van kötve a görcsös ajándékozással. Szerintem sokkal fontosabb és mélyebb gondolatok állnak emögött az ünnep mögött, a sok pénzért vett ajándékoknál.
Ettől függetlenül a hangulatát nagyon szeretem, s bár az elmúlt 100 évben kevesebb mint 20 alkalommal volt fehér karácsony, azért remélem, hogy idén végre fog esni a hó a szünetben. Volt év, amikor Budapesten szeptemberben esett először, majd legközelebb áprilisban, úgyhogy már most sem olyan rossz a helyzet…

Az alap programokat, úgy mint korcsolyázás, karácsonyi vásárban kóricálás, vagy otthon döglés, tök jól ki lehet egészíteni:

1.,

Mézeskalács sütéssel itt egy tuti recept

2.,

Ha van kisebb tesód akkor ki lehet menni a hóba baromkodni, szánkózni, popsitepsizni (ha utóbbi kettő még a vidéken lakó nagyi pincéjében van, akkor egy Ikeás kék szatyor is megteszi – elég jól csúszik), vagy hóembert építeni.

3.,

Kirándulni egy nagyot egy szép havas erdőben (Nagy-Kevély Piliborosjenőnél, Dobogókő, Kő-hegy Pomáz és Szentendre között, ezek mind kiváló és gyönyörű helyek).

Bent is lehet ám kedves dolgokkal elütni az időt: Karácsonyfa-dísz készítés itt nagyon jópofa dolgok vannak.

Zenehallgatás, ha játszol valami hangszeren akkor zenélés. Ha nem szereted a kommersz karácsonyi dalokat, akkor hallgathatsz pl. Enyát, emellett van egy csomó jó klasszikus zeneszerző, akiknek remek karácsonyi zenéje van. Kicsit chillezősök; Ludovico Einaudi, George Winston.

Sütisütés – nem muszáj mézeskalácsot csinálni mert a végén a fületeken fog kijönni. Simán készíteni valami egyszerű sütit is a családnak, és akár módosíthatod is a receptjét, tehetsz bele egy kis fahéjat, almát, kókuszt, vagy szegfűszeget a karácsonyibb ízekért.

Társasozás – mindenkinél egyedi, ki-mivel szeret játszani, leülhettek családostul vagy ha van a közelben barát/barátnő/osztálytárs, oda is átugorhatsz.

Olvasás – mindenkinek van otthon legalább egy olyan könyve, amit már rég el akar olvasni, de sosincs rá ideje. Kuckózz be az ágyadba, szerezz magadnak valami kis nasit és olvasgass. Válassz olyan kötetet, amihez épp kedved van.

Filmnézés – ez is egy elég klasszikus program karácsony környékén, én ilyenkor valamelyik kedvencemet nézem újra.

Főzés – segíts anyunak-apunak a konyhában, főzz valamit a családnak ebédre.

Takarítás – vannak, akiket a takarítás kikapcsol, vannak, akiknek a mániájuk, de akár te is segíthetsz otthon. Takarítsd ki a szobád, és vállalj mellé még egy helyiséget, tegyél be valami zenét, és a segítés szellemében vidáman takarítgass.

Amit még lehet csinálni és elég jó program, az a kulturálódás, menjetek el színházba, van például a maesteszinhaz.hu ahol az aktuális estén játszott darabokra visszadobott jegyeket tudod megvenni. Nagyon jópofa darabokra juthat így el az ember. Persze moziba is mehettek, az éjszakai, vagy esti mozizás muris tud lenni, ugyanígy mondjuk egy koncert, bár hirtelen nem minden koncertre lehet csak így jegyet venni, de ha úgy jön ki a lépés, akár az is jó esti programnak. Ha más nincs, menj a nagymamádhoz, kapcsold be a kajakutat, egyél, igyál, pihenj 🙂

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved