Vesztegzár a Grand hotelben


Gréti (16éves) - 3 éve

A P. Howard álnéven is ismert Rejtő Jenő kalandregényeivel vált ismerté. A Vesztegzár a Grand hotelben-t 1939-ben írta 34 évesen. Ahogy mindegyik könyve, ez is nagyon szórakoztató, meglepő fordulatokkal!

A könyv elején egy szekrényből kerül elő pizsamában (!) a könyv főszereplője Félix, a titokzatos idegen és halálra rémíti a szoba tulajdonosát, Maud-ot. A megrendítő esemény után nem sokkal, vesztegzárat rendelnek el a hotelben, mivel egy bizonyos Decker tanáron a bubópestis tüneteit észlelték. Az csak tovább fokozza a kedélyeket, hogy a vesztegzár elrendelése után gyilkosság történik. Valaki megölte Ranke doktort. A lakók minden neszre összerezzennek: hátha a gyilkos az…

E közben a pizsamás idegen szobáról-szobára menekül. Főleg az ő szempontjából követhetjük figyelemmel az eseményeket. Elkezdődik a nyomozás, hogy vajon ki ölhette meg Ranke doktort? A boncolási leletek szerint az áldozatot leszúrták, így a vére egy helyre folyhatott: a szőnyegre. Egyértelműen a szőnyegre, de hova lett a szőnyeg? És mégis mióta isznak pezsgőt sok jéggel a hittérítők? Ha szeretnéd tudni a válaszokat, akkor mindenképp olvasd el ezt a szórakoztató regényt! Száz százalék, hogy tetszeni fog! 🙂

Azonban nem csak történetei, de Rejtő élete is nagyon érdekes volt. 37 évig tartó rövid sorsa alatt 120 bohózatot, jelenetet, villámtréfát, és 42 regényt írt. Rejtő nem mindennapi ember lehetett. Állítólag elvárta, hogy gépírónői estélyiben, kirúzsozva, egy szó nélkül gépeljenek, – még a tréfákon sem nevethettek – talán ez inspirálhatta őt az írásra.

Első felesége az egyik gépírónője volt, Boros Rózsika. De Rózsikának nem tetszet férje csavargó, felelőtlenkedése a pénzzel – Rejtő szokásává vált a megkeresett pénzt rögtön elverni. Egyszer például a kevés pénzből élő és éhező József Atillának megrendelte az egész étlapot. Végül, Rózsika 1937-ben elvált férjétől.

Nem sokkal a válás után, Rejtő elvette második feleségét, Gábor Magdolnát. Második felesége krimik és kalandregények fordításából élt.

Gábor Magda se bírta türelemmel Rejtő csapangó életét, így el is hagyta, amikor Rejtő a késő estig tartó ivászattól, és a temérdek altatótól (amit reggel szedett be, hogy tudjon valamennyit aludni az átbulizott éjszaka után, és legyen energiája dolgozni) idegszanatóriumba került.

Mondani sem kell, hogy Rejtő nem igazán tudta kezelni a megkeresett pénzt. Pedig volt idő, amikor havi 200 pengőt keresett az írással!

Rejtő életét gyökeresen megváltoztatta a kegyetlen nácizmus, ugyanis zsidó családból származott. Az 1938-óta folyamatosan bővülő zsidótörvények behatárolták az életét. Például a törvények miatt nem vehette el harmadik feleségét, Kovács Magdolnát, mivel az egyik törvénypont kimondta, hogy zsidók és keresztények nem léphetnek szexuális kapcsolatba, és nem köthetnek házasságot. Ezenkívül a zsidó származású személyeknek szigorúan tilos volt az újságírói szakma is. Amikor a rendőrség felfigyelt arra, hogy Rejtő ennek ellenére szabadon jelenteti meg műveit, munkaszolgálatra kényszerítették, csak azért, mert más vallású volt!

  1. november 27-én sok másik zsidótársával együtt elindult Ukrajnába, munkaszolgálatra. Édesapja, és bátyja ekkor látták utoljára.

Sajnos – vagy talán éppen, szerencséjére – számára a munkaszolgálat csak egy hónapig tartott, mivel rossz egészségügyi állapota, elgyengült teste és szelleme nem bírta a körülményeket. December vége felé kapta el a flekktífuszt, egy súlyos betegséget, ami a halálát okozta. Jó barátja Rajna János, akivel együtt kerültek a koncentrációs táborba, és egymást támogatva próbálták átélni a borzalmakat, úgy emlékezett, hogy 1942. december 31 éjjeléről, 1943. január 1. hajnalára halt meg. A halálának hivatalos időpontja 1943. november 1.

Amikor ezt a cikket elkezdtem írni, csak egy ajánlónak szántam a könyvről. De később páran felhívták a figyelmemet arra, hogy milyen érdekfeszítő élete is volt a Piszkos Fred alkotójának. Őszintén mondom, hogy nagy élmény volt utánaolvasni, és megírni ezt a cikket, hiszen egy olyan új oldaláról ismerhettem meg az írót, amiről eddig sejtelmem se volt.

Szerintem Rejtő az az író, aki még száz év múlva is megnevetteti az embereket! Ez a története az egyik kedvenc könyvemmé vált. És most, hogy jobban utánanéztem ki is volt ő, még nagyobb kedvem lett hozzá, hogy még több könyvet elolvassak tőle. És ahogy ez a jó könyvekkel lenni szokott: amikor késő este becsuktam a könyv hátsó fedelét, megbántam, hogy ilyen gyorsan kiolvastam. 🙂

 

Minden Rejtő rajongónak, és nem rajongónak is jó olvasást kívánok! És ha még nem vagy rajongó, olvasd el, és az leszel. 🙂

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved