A DENEVÉRGYILKOS GOMBA NYOMÁBAN


kidsnews (127éves) - 3 éve

A denevérek a hidegebb idő beálltával, november környékén föld alatti szálláshelyeket keresnek fel, ahol kiegyenlítettebbek a hőmérsékleti viszonyok és kevesebb energiabefektetéssel tudják túlélni a téli hibernációs időszakot. Ilyenkor élettevékenységeik lecsökkennek, testhőmérsékletük csak pár fokkal haladja meg a barlangok, elhagyott bányák hőmérsékletét.

Azonban nem csak a telelő denevérek megszámlálása jelenti feladatunkat, hanem egy nemzetközi kutatás keretén belül egy gomba után is nyomozni kezdtünk. A Pseudogymnoascus destructans nevű gombára 2006-ban figyeltek fel a kutatók, mivel több népes denevérkolónia pusztulását okozta az Amerikai Egyesült Államokban. A gomba rohamos terjedésbe kezdett és mára már több mint 6 millió denevér kiirtása írható a számlájára, több faj a lokális kipusztulás szélére sodródott Észak-Amerikában. A gombát Európában is sikerült kimutatnunk – az elsők között Magyarországon –, azonban szerencsére az Öreg Kontinensen nem okoz elhullást. E tények ismeretében valószínűsítjük, hogy a gombát Európából hurcolták be Észak-Amerikába. Mivel az ottani denevérek nem szoktak hozzá a gomba jelentette zavaráshoz, túl gyakran ébrednek fel télen és ezért a tartalékaik még a tavasz beköszönte előtt elfogynak, s elpusztulnak.

Magyarországon már tíz földalatti szálláshelyen sikerült kimutatni a gombát, de még nem tapasztaltunk elhullásokat. A barlangfalakról és a barlangi talajból veszünk mintát, melyekből genetikai módszerekkel próbáljuk kimutatni a Pseudogymnoascus destructans-t. Az így kapott adatok alapján következtetni tudunk, hogy a gomba hogyan terjed, vajon a barlangfalon is hosszú időn keresztül túlél, vagy pedig általában a denevérek közvetlen érintkezése szükséges ahhoz, hogy megfertőzzék egymást.

A kutatás során felkeressük azokat a barlangokat, bányákat, melyekben már korábban kimutattuk fertőzött denevérek jelenlétét, de olyan helyeket is meglátogatunk, melyekben nagyobb denevérkolónia él, de még nem tapasztaltuk a gomba előfordulását.

Görföl Tamás az Emlősgyűjtemény muzeológusa, kutatója

Természettudományi Múzeum.Forrás:

Magyar Természettudományi múzeum blog Mk

2017 Kidsnews | All rights reserved