Bélyeg, levél, ásvány… nade írógép?


Kovács Barna (19éves) - 3 éve

Ha most azt mondanám neked, hogy gyere, gyűjtsünk holnaptól írógépeket furán néznél rám? Bizonyára igen, hiszen nem ismersz, de ha magamból indulok ki abban sem lennél teljesen biztos, hogy írógépeket szeretnél gyűjteni… hiszen minek? Bélyegeket gyakran gyűjtenek az emberek, mert akadnak köztük nagyon szépek, és mert emléket állíthatnak a kornak, amikor nyomták. Van aki levélpapírokból álló kollekció mellett teszi le a voksát, amikhez emlékek kapcsolódnak, és mikor rájuk néz, eszükbe jut a személy, akitől kapta, vagy szimplán gyönyörködnek a csodás mintáján, nyomatán. Az ásvány gyűjtésnek pedig még talán az előbbi kettőnél is nagyobb hagyománya van, gyűjtők ezrei látogatják Magyarországon is az ásványbörzéket, és keresik a minél ritkább kincseket. Na, de írógépeket ki gyűjt?

Miért is ne? – gondolhatta Tom Hanks, amikor ebbe az elsőre talán furcsa hobbiba fogott, mert bizony az ismert színész írógépgyűjtő, mégpedig nem is akármilyen. Több mint 100 szerkezettel rendelkezik. Az egész úgy kezdődött, hogy 1978-ban gondolt egyet, és elvitte a műanyag írógépét egy restaurátorhoz, aki azonban nem volt hajlandó vele foglalkozni, hanem inkább mesélt neki az írógépekről, és megmutatta a polcokon lévő robusztus acél szerkezeteket.  Nem sokkal ezután Tom Hanks meg is vásárolta gyűjteményének alapját, egy Hermes 2000-et, amelyet hamarosan újabb példányok követtek. De vajon mi fogta meg bennük? A kinézetük? A múltjuk?

 

Egyértelműnek tűnik, hogy az írógép feltalálásával az embereknek az volt a célja, hogy könnyebbé tegyék az irodai munkát. Ez az alapötlet tovább fejlesztésénél valóban így volt, eleinte azonban a kitaláló Henry Mill a vakoknak szeretett volna segíteni a találmányával: „Egy gép, vagy mesterséges rendszer egyes betűknek egymás után való leírására” – áll az szabadalmi levélben. A gép sosem készült el, rajzok sem maradtak fent, csupán a leírása. Később a sakkozógépéről híres Kempelen Farkas, valamint az olasz Ravizza is kísérletezett írószerkezetekkel, de jelentős áttörést az írógép atyjának is nevezett tiroli ácsmester, Peter Mitterhofer ért el, aki elkészítette az első közép-európai írógépet, Tom azonban aligha tarthatta a kezében az ő általa tervezett írógépet, ugyanis támogatók nélkül maradt.

Christopher Latham Sholes vette át a fejlesztést, aki 30 kísérleti darab után egy fegyvergyártó cégnek a Remingtonnak adta el. 1873-ban el is készült az első írógép, pár év elteltével pedig már percenként készült egy, ehhez azonban szükség volt még némi marketingre. Az emberek nemigen akarták megvenni az új találmányt, így a cég azt találta ki, hogy prototípusokat osztogat szét a különböző szerkesztőségekbe. Így került egy Mark Twain kezei közé is, aki egy Remington írógépen írta meg a Tom Sawyer kalandjait.

Biztosan közrejátszott Tom Hanks vonazlmának kialakulása a masinériákhoz, maga az írógépek csavaros története is, de állítása szerint három dolog volt, amibe beleszeretett. Az egyik, a hangjuk. A színész szerint, minden írógépnek egyedi hangja van, melyek megkülönböztethetők egymástól. A második, hogy úgy érzi, hogy míg a számítógéppel leírt szöveg csak szöveg marad, addig az írógéppel írt szavak már-már irodalmi műalkotássá válnak. A harmadik pedig, amivel biztosan minden gyűjtő könnyedén tud azonosulni, a ritka darabok utáni kutatás, és azok ügyes megszerzése.

A színész nem érte be annyival, hogy gyűjtője lett, ezeknek a szerkezeteknek. 2014-ben Hanx Writer néven létrehozott egy applikációt az Apple segítségével, amellyel érintőképernyőn érhetünk el gépíró élményt. De ez még nem minden, a Különleges Karakterek című novelláskötetében is jelentős szerepet kaptak az írógépek, noha a történeteknek nem azok a fő mozgatórugói.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 Forrás:

https://www.catawiki.de/stories/4265-schreibmaschinen-die-sammelleidenschaft-von-tom-hanks

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%8Dr%C3%B3g%C3%A9p

http://www.journality.hu/Kis-irogep-tortenelem/63/540/0

http://www.mimicsoda.hu/cikk.php?id=1388http://konyvkultura.kello.hu/egypercesek/2017/12/irogep

2017 Kidsnews | All rights reserved