Egy briliáns történet – Briliáns barátnőm


Naan (17éves) - 3 éve

Bevallom őszintén nem vagyok egy nagy könyvmoly. Szeretek olvasni, de egy jó sorozat inkább magával tud ragadni mint egy regény. Ezért is kezdtem bele a Briliáns barátnőm című sorozatba novemberben. Mindig is szerettem történelmi sorozatokat (pontosabban, amik nem a jelenben játszódnak), úgyhogy amikor elolvastam az ajánlóját, már akkor rögtön megfogott a történet.

Az 1950-es évek Nápolyában járunk. Két főszereplőnk a mindig nyugodt, szorgalmas és odaadó jókislány, Elena Greco (becenevén Lenuccia vagy Lenú), valamint legjobb barátnője, egyben szöges ellentétje, az erőszakos, robbanékony és parancsolásra termett kisördög, Raffaella Cerullo (becenevén Lina vagy Lila). A két lány egy szegény lakótelepen él, ahol az agresszív viselkedés, verekedés és kiabálás mindennapos. Ugyanabba az osztályba járnak az elemi iskolában, ahol Lenú a legszorgalmasabb és legjobb tanuló, tanárnőjük kedvence, amíg egyik nap ki nem derül Lila rejtett tehetsége. Első osztályban már kitűnően olvas, ír és számol, egy gond van csak vele, hogy a tanárnővel goromba, a többiekkel pedig erőszakos, ezért barátja sincs sok. Ez a különleges személyiség nagyon kíváncsivá teszi Elenát, aki ezért Lila mellé szegődik, és a barátságuk szépen lassan bontakozik ki a nápolyi szegények negyedében.

Miután végignéztem a sorozatot, annyira magával ragadott a történet hangulata, hogy rögtön elolvastam a négyrészes Nápolyi regények könyvsorozat első részét, ami alapján a sorozat készült. A második (Az új név története), harmadik (Aki megszökik és ki marad) és negyedik (Az elveszett gyermek története) rész folyamán végigkövethetjük a két lány életét, barátságuk alakulását.

Elena Ferrante, a Nápolyi regények sorozat szerzője egy titokzatos írónő, álnévvel írja a hatalmas sikereket arató műveit. De 2016-ban egy olasz újságíró, Claudio Gatti a New York Review of Books újságban közölt cikkjében azt állította, hogy sikerült kinyomoznia az írónő kilétét. Szerinte a titokzatos Elena Ferrante igazából egy olasz fordító, Anita Raja.

Nagyon fontos dolgokról és több tabutémáról is szó esik a regényben, mint például a testi komplexusok, a szexualitás és a szegénységből való kitörés. Rendkívül elgondolkodtató volt, érdemes mindenkinek legalább egy kis részletet elolvasnia/megnéznie a Briliáns barátnőmből, mivel az összes korosztály megtalálja a neki érdekes, meghökkentő jelenetet, témát.

Könyvhöz tartozó kihívásunk:

Olvass el legalább egy olyan könyvet, amiből film is készült.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Kép: hbo, NewsBeezer

 

2017 Kidsnews | All rights reserved