Egy eltűnt sziget


kidsnews (127éves) - 3 éve

Nem gyakori jelenség, hogy egy sziget szinte nyomtalanul eltűnik. Októberben mégis megtörtént – egy hurrikán pusztítása nyomán. A Csendes-óceán északi részének a feljegyzések kezdete óta egyik legerősebb hurrikánja, a Walaka 2018. október első napjaiban pusztított a Hawaii-szigetek térségében, útja során keresztezte a Hawaiitól mintegy 900 kilométerre északnyugatra fekvő, északnyugat–délkeleti irányban húzódó szigetcsoport vonulatát. A távoli szigetcsoport ökológiai jelentőségét jelzi, hogy Papahānaumokuākea Tengeri Nemzeti Park néven 2006 óta védettséget élvez, 2010 óta pedig UNESCO világörökségi helyszín is. Az apró szigetek az őket körülölelő, védettséget élvező, 1,5 millió négyzetkilométeres tengeri területtel együtt a világ egyik legnagyobb kiterjedésű védett területét alkotják.

A Landsat–8 OLI műszerének szeptember 11-i felvétele az East Islandról. (Kép: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / Landsat adatok alapján, USGS)

A Walaka hurrikán 2018. október 3-án keresztezte a szigetsort. A trópusi vihar felkorbácsolta hullámok maradandó károkat okoztak a szigeteken, az egyiket gyakorlatilag teljesen elmosták, amint az a Landsat–8 műhold OLI (Operational Land Imager) műszerének természetes színekben megjelenített felvételeit összehasonlítva látható. A Papahānaumokuākea szigetcsoport French Frigate Shoals nevű, a szigetcsoport legjelentősebb korallzátonyát alkotó részéhez tartozó East Island mindössze 4,4 hektár területű, homokból és kavicsból álló, keskeny csík volt. A hurrikán pusztítása után a szigetből csak két világos folt maradt meg. Az elsodort anyagot a hurrikán az East Islandtól északnyugatra fekvő Tern Islandnál rakta le.

Az ugyancsak az OLI kamerával október 13-i felvételen már csak az East Island maradványai látszanak. A NASA Earth Observatory cikkében (lásd lent) a két felvétel mozgatható csúszkával hasonlítható össze. (Kép: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / Landsat adatok alapján, USGS)

A Papahānaumokuākea szigetcsoport évmilliókkal ezelőtt keletkezett, amikor az óceán fenekén lévő mélytengeri „forró folt” tengeralatti vulkánokat hozott létre, amelyek lassanként a tengerből kibukkanó szigetekké magasodtak (ahogyan a szigetív folytatásában fekvő Hawaii-szigetek is keletkeztek). Az East Island lakatlan sziget volt, azonban a veszélyeztetett hawaii zöld tengeri teknős egyik költőhelye volt, emellett az ugyancsak veszélyeztetett hawaii barátfókáknak is otthont adott, amely fajnak csak mintegy 1400 példánya él a világon. A kutatók véleménye szerint az állatok többsége még a hurrikán érkezése előtt elhagyta a szigetet, de jövőre részletesen is megvizsgálják, milyen károkat okozott a Walaka az élővilágban.

Az eltűnt East Island helye a Hawaii-szigetektől északnyugatra. (Kép: NASA Earth Observatory)

Az East Island nem az első sziget volt, amely a French Frigate Shoals tagjai közül eltűnt. Az 1990-es években az erózió elmosta a Whale-Skate Isletet, 2018 elején pedig a Trig Island esett áldozatul az erózió munkájának.Forrás:

urvilag.hu ,k

2017 Kidsnews | All rights reserved