Hiszed, vagy sem az éjjellátó is magyar találmány


kidsnews (127éves) - 3 éve

Bár nem is olyan régen még csak az amerikai akciófilmekben láthattuk ma már az sem megy csodaszámba, ha egy kisvárosi iskolás zsebében lapul meg egy infravörös éjjellátó. A technológia ugyanis – amely értékesítése egykor a haditechnikai beszállítok kizárólagos privilégiuma volt  – ma már szinte minden magára adó játékáruházban fellelhető. Kevesen tudják azonban, hogy a sötétben való eligazodást megkönnyítő szerkezetet egy magyar fizikus és feltaláló, Tihanyi Kálmán szabadalmaztatta még 1929-ben.

Az 1897-ben született zseninek ráadásul nem ez volt az első, korát jóval megelőző találmánya. Már egészen fiatalon, 1913-ban a szakközépiskola elvégzése után benyújtotta első szabadalmi kérelmét, amely a „Zsebkészülék a fényképészeti lemezek fénynél való kezelhetőségére” vonatkozott. 1916-ban aztán önkéntesként bevonult a hadseregbe, ahol kezdetben tüzértisztként, majd rádiómérnökként teljesítette szolgálatát. Ebben az időszakban kezdte foglalkoztatni a képtovábbítás, azaz a televízió problémája, bár a fizikai megoldására évekkel később jött rá.

Miután – a televíziózás atyjaként tisztelt Tihanyi – elkészült az eszköz végleges terveivel és megkapta a szabadalmát, kidolgozta a katódsugaras technológia hadászati felhasználásának lehetőségét is. A tűzvezetésre, és a harcjárművek éjszakai tájékozódásának elősegítésére alkalmas, infravörös sugarakra is érzékeny kameráját 1929-ben szabadalmaztatta. Prototípusát pedig az angol Légügyi Minisztérium számára készítette el jóval a második világháború kitörése előtt.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

kép: Wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved