Hívatlan vendégek, zseniális könyv – a Betolakodókat olvastam


Tigirl (16éves) - 3 éve

Olvasás kihívásunk első elemeként Daniel Höra Betolakodók című könyvét ajánljuk. Amikor megkaptuk a Scolar könyvkiadótól (ezúton is nagyon köszönjük), kézről kézre adtuk a szerkesztőségben, és többen is elolvastuk. Ezt az ajánlót is kettőnk véleménye alapján állítottuk össze. Elsőként én, Tigirl olvastam el, és meg kell mondjam, elég más műfajba tartozik, mint az eddigi kedvenc könyveim. A környezetemben élők mind furcsán néztek rám, hogy egy 13 éves kislány új favoritja egy kőkemény, neonácizmusról szóló phszihodráma. Azonban nekem ez többet jelentett, ugyanis többünk szerint van mélyebb értelme is a sok szörnyűségnek, amit leír a könyv: nem csak a nacionalizmus elítélése a téma, hanem a gyűlöletkeltés, és az emberek manipulációjáról szól leginkább.

Ha rendesen átgondolom, olvastam már hasonlót George Orwell Állatfarm című művének képében. Az is nagyon tetszett, hiszen  különösen aktuális mai világunkban. A Betolakodók viszont szerintem még az előbb említett klasszikust is felülmúlja, mert a karakterek, és a történet nekem jobban tetszik, a könyvborítóról nem is beszélve. Csak miután elolvastam a könyvet jöttem rá, hogy milyen zseniális rajz díszíti.

 


Sok a rizsa, ugye? Ne aggódj, itt a spoiler-mentes sztori :).

Ben – egy 15 éves srác –, aki halálra unja magát a kelet-németországi apró falujában, az isten háta mögött kettővel. Egyszer azonban beköltözik az udvarházba egy új család, és némi változatosságot hoznak a fiú életébe, aki összebarátkozik az egész famíliával. Egyre gyakrabban jár át hozzájuk, és egyre inkább a bizalmasa lesz az új lakóknak, sőt, a lányba mintha bele is zúgott volna… Bennek azonban volt egy másik barátja, egy magányos művész, aki meglehetősen goromba a családdal. Benjamin nem érti mi baja van velük, viszont kis idő elteltével elég érdekes dolgok történnek körülötte. A két évvel idősebb fiú ikerpár katonát akar belőle faragni, aki életét is áldozná hazájáért, aztán elviszik tüntetésre Berlinbe… A családfő rosszallóan néz rá, hogy ha Ben külföldi könyvet olvas, és sokszor beszélgetnek a politikáról. Szépen lassan derengeni kezd az értő olvasónak az új család valódi szándéka. A könyv végére felgyorsulnak az események, és meglepő fordulattal hirtelen lezárul. A befejezés számomra egyfajta feloldásként hatott, ami szerintem szintén zseniális volt.

Ha két szóval kellene jellemeznem a könyvet, ezt mondanám: kegyetlenül jó. A szó szoros értelmében.

Winilla:

Bennem egyfajta gát volt az ilyen témájú könyvek iránt, de a Betolakodókkal szerintem átszakítottam ezt a “határt”. Egyet kell értsek Tigirl-el, rám is furán néztek. Mikor megláttak, azt kérdezték magukban: mit olvas ez a lány? Néhány ember nem hisz benne, hogy egy Betolakodók szintű könyvet fel tudunk dolgozni. A kötet én nem a szerkesztőség kapcsán kaptam meg, hanem teljesen véletlenül került a kezembe, egy osztálytársam révén. Mikor a hétvége után visszaadtam neki, azt kérdezte: “miért nem olvastad el, nem tetszik?” Én néztem rá, hogy ezt miért kérdezi. Aztán rájöttem, hogy csak pénteken adta oda, és azt hiszi el se kezdtem. Gyorsan válaszoltam: “Dehogynem! Annyira tetszett, hogy már végig is mentem rajta!” Valóban, már szombaton kiolvastam, annyira jó volt.

Nagyon megragadó volt a történet, és Daniel Höra leírásától úgy éreztem, belekerültem a sztoriba. Amikor az olvasó már elkezdheti sejteni, mit is akarnak Bentől ezek a fiúk, elkezdtem szorítani magamban, hogy “Vedd észre Ben! Térj észhez!”. Szó szerint a szereplőjévé váltam a könyvnek, egy mellékszereplővé, aki távolról figyeli az eseményeket. És a végén amikor letettem, egy kicsit lelassultam, észrevettem, hol is vagyok.

Tényleg nagyon jó könyv, amiben Bennel együtt ismerkedtem meg, barátkoztam és váltam ellenséggé a betolakodókkal.

Könyvhöz tartozó kihívásunk:

1. Próbáld meg megérteni a másik nézőpontját!

2. Igyekezz megismerni az újat és csak azután dönts a véleményedről!

3. Próbáld meg elfogadni a másságot!

 

 

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved